Közélet

Az ukrán válság megoldása Szerbia célja

Az ukrán válságra kíván megoldást találni idén Szerbia, amely január elsejével átvette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét.

Ivica Dacic külügyminiszter - akinek országa nem is olyan régen még szintén fejtörést okozott a most irányítása alá került szervezetnek - kijelentette: azt szeretné, ha a 2015-ös esztendőben szerb közvetítéssel megoldódna az ukrajnai konfliktus. A szervezet csütörtöki közleményében azt írták: Dacic szerint az, hogy Szerbia – uniós tagjelöltként is - jó kapcsolatot ápol Oroszországgal, hozzájárulhat a válság kezeléséhez és az ellentétek feloldásához.

A szerb diplomácia vezetője az EBESZ-elnökséggel kapcsolatban kiemelte: január 15-én tartják meg az EBESZ Állandó Tanácsának első konferenciáját, és ezzel országa a gyakorlatban is megkezdi az elnöklést.

Dacic hozzáfűzte még, hogy az EBESZ-elnökség hatalmas kihívás Szerbia számára, de lehetőség is arra, hogy a meglévő politikai akaratot a szervezet céljainak megvalósítására használja fel. Szerinte amikor az EBESZ-nek megvan a kellő politikai támogatottsága, akkor jelentős mértékben hozzájárulhat a válságok kezeléséhez, illetve a regionális biztonsághoz. Szerbia pedig saját tapasztalatait is kamatoztatni tudja mint olyan ország, amely hosszan tartó összeütközésekből lábalt ki, és demokratikus átalakuláson ment át – utalt Dacic az 1991-1995-ös délszláv háborúra, valamint a 2000-ben létrejött úgynevezett demokratikus fordulatra, amikor az ellenzék megdöntötte a jugoszláv diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic hatalmát.

Dacic emlékeztetett arra, hogy 2015 azért is fontos, mert akkor lesz a helsinki záróokmány meghozatalának 40. évfordulója. A helsinki folyamat során az érintett országok az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó normákat dolgoztak ki, valamint fegyverzetkorlátozási megállapodásokat kötöttek.

Jövőre Németország, 2017-ben pedig Ausztria lesz a soros EBESZ-elnök. Szerbia Svájcot váltotta.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek