Közélet

Fokozták a biztonsági készültséget az Európai Bizottságnál

Pénteken az Európai Bizottság is fokozta épületeiben a biztonsági készültséget - közölte a testület szóvivője, Mina Andreeva.

Andreeva ugyanakkor tudatta azt is, hogy a brüsszeli testület nem tud konkrét, ellene irányuló fenyegetésről, pusztán óvintézkedésről van szó.

A bizottság központi épületének, a Berlaymont-nak a bejáratánál feliratok is jelzik, hogy immár sárga készültség van érvényben a testületnél. A bizottságnál négy készültségi fokozat létezik. A hétköznapi biztonsági intézkedéseket fehérrel jelölik. Ez akkor érvényes, ha nincs jelentős ismert fenyegetés. A sárga fokozatot akkor léptetik életbe, ha fenyegetés észlelhető, vagy olyan rendkívüli körülmények adódnak, amelyek potenciálisan fenyegethetik a brüsszeli testület működését, dolgozóit, épületeit. Most ezt léptették érvénybe. Egy neve mellőzését kérő tisztviselő szerint pusztán a belgiumi események miatt, és azért, mert a belga hatóságok is növelték a készültség szintjét.

A narancs fokozat akkor lép érvénybe, ha emellett a bizottságot támadás fenyegeti, de annak célja és időpontja nem ismert. A vörös riasztást pedig akkor rendelik el, ha az Európai Bizottság közvetlen és egyértelmű fenyegetés célpontjává válik, a támadás pedig bármelyik pillanatban megtörténhet.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek