Közélet

Parlament: a Fidesz nemzeti megoldást akar a bevándorlás ellen

Ma tartják meg a parlamenti vitát a Fidesz kérésére arról, hogy "Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra". Elfogadták az ekáer, valamint a hitelezés szabályainak átalakítását is.

Bevándorlónapot tartanak ma a parlamentben: jelenleg is tart a Fidesz kérésére egy ötórásra tervezett vita arról, hogy "Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra".

Addig is két törvényjavaslatról szavaztak: elfogadták az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel, azaz az ekáerrel kapcsolatos törvénymódosítást - a javaslat komoly változást most még csak annyiban hoz, hogy szinte minden későbbi beavatkozást az NGM hatáskörébe utal. Ezután szavaznak a hitelszerződések részletszabályainak átalakításáról.

Lázár: számoljanak el a civilek a személyes vagyonukkal

Mivel hivatalosan már nem az e hét hétfő-szerdai, hanem a jövő heti ülés tart, ma ismét tartanak egy interpellációs kört - hogy még szebb legyen az összkép, az ilyenkor szintén szokásos azonnali kérdéseket és kérdéseket majd csak jövő hétfőn tartják meg, annak a napnak viszont az lesz az egyetlen napirendi pontja. Lázár János arról beszélt egy jobbikos interpellációra válaszolva: a civil szervezetek fontosak a kormány számára, ám a transzparenciát elvárják. A miniszter újra visszatért a Norvég Alap témájára: mint mondta, a civileknek el kell számolniuk nem csak azzal, hogy kitől kapják a pénzt, hanem a személyes vagyonukkal is.

"Migrációs bevándorlók"

Miután az interpellációknak vége, megkedték a vitát a bevándorlókról. Kontrát Károly államtitkár a vita elején azt mondta: az ország nem vállalhat több, a megélhetési bevándorlók jelentette terhet, új szabályokat kell alkotni, amelyek szigorítanak az eljárásokon, lerövidítik az ügymenetet. A Fidesz vezérszónokaként Kósa Lajos arról beszélt, hogy az EU más országaiban akárhogyan is akarják megoldani az integrációt, az sikertelen, Rogán Antal pedig "nemzeti megoldást" kért a bevándorlás ellen. Az MSZP-s vezérszónok, Harangozó Tamás válasza az volt minderre: a Charlie Hebdo ellen támadók azt akarták, hogy szélsőségekben gondolkodjanak az európaiak, szomorú, hogy épp a magyar miniszterelnök játszik a terroristák kottájából. Amíg a Fidesz van kormányon, Magyarország nem lesz a megélhetési bevándorlók célországa - tette hozzá.

Firtl Mátyás (KDNP) szerint mindez csupán Orbán-ellenes uszítás. Ő elismerte azért azt is, hogy sok menekült számára Magyarország tranzitország, inkább továbbutaznának, ám az eljárást ezután is Magyarországon kell folytatni. "Én Nyugat-Magyarországon lakom, sokszor látom, mi történik, amikor Győrben leszállítják a Railjeten, de azt is, amikor Sopronban leszállítják ezeket a migrációs bevándorlókat" - vezette be a kereszténydemokrata képviselő a migrációs bevándorló fogalmat. Szerinte a határon "be kell gyűjteni a használt ruhadarabjaikat, nehogy egy helyi magához vegye őket, hiszen ki tudja, milyen kórokozókat hordoznak magukkal".

Azonosíthatatlan elemekkel vannak tele a menekültszállók - mondta a Jobbik vezérszónoka. Szerinte a határőrséget vissza kell állítani, a lakosságnak nem szabad érintkeznie a bevándorlókkal - igaz, ez az EU jogába ütközne. Schiffer András (LMP) pedig arról beszélt: a Fidesz jobbról előzné a Jobbikot. A kormánypárt januárban még a terrorizmus elleni nemzeti stratégiát akart, amiben az LMP partner is lenne, ám azóta gátlástalanul a bevándorlás ellen fordult a Fidesz - fogalmazott.

Ezután még négy törvényjavaslatot beszélnek át. Megtartják az általános vitát a köznevelés átalakításának törvényéről, a felsőoktatási törvények módosításáról, a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával kapcsolatos törvényváltoztatásokról, végül a földgázellátási törvényről.

ekáer bevándorlás oktatás hitel Parlament civil szervezet
Kapcsolódó cikkek