Közélet

A bolgárok még a magyaroknál is pesszimistábbak

Általánosságban véve a skandináv államok lakói voltak 2013-ban a leginkább elégedettek az életükkel, míg ez a bolgárokra volt a legkevésbé igaz – idézi a Magyar Nemzet az Eurostat felmérését. A magyarok elégedettsége tízes skálán átlagosan 6,2.

Az Eurostat az EU 28 tagállamában kért meg tizenhat évnél idősebb embereket, hogy válaszoljanak arra a kérdésre: egy tízes skálán összességében mennyire elégedettek az életükkel. Az általános elégedettségi szint 2013-ban 7,1 volt - idézi a Magyar Nemzet a felmérést. A legjobb eredményt Finnországban, Dániában és Svédországban mérték, de az öt legboldogabb társadalom között van az osztrák és a holland is. Ezen országok eredményei szerint az élettel való átlagos elégedettség a 8-as szint körül mozgott. A skála másik végén szereplő Bulgária esetében 4,8 pontos átlagot mértek. Csupán kicsivel jobb eredmények születtek Magyarországon, Portugáliában, Cipruson és Görögországban, ahol az átlagos válasz 6,2 volt.

Magyarországon ugyanaz a tendencia érvényesül, mint a legtöbb országban, vagyis a 16 és 24 év közötti fiatalok a legoptimistábbak (7,1-es a mutató), míg a legpesszimistábbak a 75 év felettiek (5,6).

Van persze ennél sokkal rosszabb is: Bulgáriában az idősebb korosztály átlagosan 3,8-esre értékelte életminőségét. Ehhez képest Dániában a legidősebbek körében az általános elégedettség értéke 8,6 volt.

elégedettség EU pesszimizmus boldogság
Kapcsolódó cikkek