Közélet

Százezreket kapnak havi néhány ülésen való részvételért

Kifizetődő másodállás valamely fővárosi, kerületi cég igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában tagnak, s főként elnöknek lenni - írja a Népszabadság. A havi legfeljebb néhány ülésen való részvételért cserébe 90–500 ezer forint üti a markukat, ráadásul jórészt nem rajtuk kérik számon, ha rossz irányba fordulnak a dolgok.

A fővárosi önkormányzat cégeiben száz fölötti igazgatósági és felügyelőbizottsági helyet osztanak szét ciklusonként. Elméletileg ezek a testületek a szakmai, illetve politikai ellenőrzést hivatottak szolgálni, de a gyakorlatban inkább az önkormányzati vezetéshez való lojalitás, illetve a korábbi érdemek alapján osztják a helyeket - írja a NOL.hu. Így jutott hely például Németh Szilárd rezsibiztos egykori csepeli szóvivőjének, Kitzinger Adriennnek, illetve a csepeli önkormányzat városgazda cégét korábban vezető Werner Péternek és Szemenyei László főpolgármesteri tanácsadónak.

A Népszabadság szerint a cégek igazgatótanácsi (it) és felügyelőbizottsági (fb) tagsága (pláne egy elnöki poszt) szépen hoz a konyhára. A legtöbbet a tavaly megalakított Budapest Városigazgatóság Holding Zrt. it-elnöke – Bán Tamás – viszi haza, aki havi 1,9 millió forintos fizetése mellett 500 ezer forintot kap a poszt betöltéséért. Ez egyébként korábban is ennyi volt. Az igazgatósági tagok azonban a korábbi havi 357 ezer forint helyett januártól 450 ezer forintot tehetnek zsebre havonta. Az fb-elnök – Derce Tamás egykori újpesti polgármester – 350 ezres, a tagok 210 ezer forintos díjazása nem változott.

Budapest igazgatótanács felügyelőbizottság
Kapcsolódó cikkek