Közélet

A válságkezelés lesz a legfőbb tevékenység a nemzetközi politikában

A nemzetközi politikában a válságkezelés lesz a legfőbb tevékenység a következő időszakban, mert a legsúlyosabb krízisek közül egy sem tűnik megoldhatónak a közeli jövőben - mondta a német külügyminiszter kedden a németországi Lübeckben a világ legfejlettebb iparú országait összefogó G7-csoport kétnapos külügyminiszteri értekezlete előtt.

Frank-Walter Steinmeier a külügyminiszterek és a tanácskozáson szintén részt vevő uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Federica Mogherini fogadása előtt adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a diplomáciában "a következő hónapokban és években mindennapossá válik a válságkezelés, amelyet most még rendkívüli megterhelésnek és különleges állapotnak érzünk".

A G8 csoport tavaly alakult vissza G7 csoporttá, miután Oroszország tagságát felfüggesztették az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt. A soros elnökséget ellátó Németország külügyminisztere erről az értekezlet előtt egy diákoknak tartott fórumon azt mondta, hogy Oroszország akkor térhet vissza a közösségbe, ha sikerül rendezni az ukrán válságot.

Oroszországra nagy szükség van a nemzetközi diplomáciában, egyebek között a szíriai helyzet vagy az iráni atomprogram ügyének kezelésben, és Németországnak nem érdeke Oroszország elszigetelése - tette hozzá Steinmeier.

A Lübeckben szerda délutánig tartó külügyminiszteri értekezleten az állam- és kormányfők júniusi bajorországi csúcstalálkozóját készítik elő. A napirenden szerepelnek az aktuális válságok - Ukrajna, Szíria, Irak, Jemen -, az iráni atomprogram, és Oroszország szerepe is.

A Hanza-városban rendezett tanácskozáson Németország kezdeményezésére a nemzetközi kereskedelemben kulcsfontosságú tengeri közlekedés biztonságáról is tárgyalnak, és közös nyilatkozatot fogadnak el a témában.

Ugyancsak a német soros elnökség kezdeményezésre emelték a napirendre Afrika egészségügyi helyzetének témáját, a több mint egy éve pusztító ebolajárványból adódó tanulságok kérdését. Így egyebek között tárgyalnak majd arról, hogy miként lehetne kiépíteni járványok kialakulásának megakadályozására szolgáló, korai figyelmeztető rendszereket, illetve egy gyorsan bevethető, nemzetközi egészségügyi gárdát, amelyet az elképzelés szerint az ENSZ úgynevezett kéksisakos békefenntartó csapatainak mintájára fehérsisakos alakulatnak neveznének el.

nemzetközi politika G7
Kapcsolódó cikkek