Közélet

Elemzők: a baloldal csúfosan lemaradt, a Jobbik győzelmének nagy árnyéka lesz

Török Gábor szerint a Jobbik győzelmének nagy lesz az árnyéka, Lánczi Tamás pedig úgy véli, a radikális párt jól mozgosított az időközi választáson.

Egy időközi választásból nem lehet levonni messzemenő következtetéseket, a mostani, tapolcai voksolás azonban már a harmadik olyan megméretés volt, melyet a Fidesz elvesztett és ebből azért már lehet valamire következtetni - véli Török Gábor. A politológus Facebook oldalán írt egy elemzést a vasárnapi voksolásról, melyet ugyan a törökgáborelemez idővonalán nem találunk, a saját timeline-unkon ugyanakkor elérhető. Ebben szót ejt arról, hogy "az országos közvélemény-kutatások szerint a Fidesz ősz óta a szavazótáborának közel egyharmadát elvesztette, de még mindig jelentős előnnyel vezet. Valami miatt azonban ezt az előnyt egyik időközin sem tudta érvényesíteni: azaz feltehetően a baj nagyobb, mint a kutatások alapján gondolnánk. Különösen tanulságos, hogy ebben a körzetben Orbán Viktor személyes jelenléte sem segített a kormánypártnak. A Fidesz és Orbán Viktor varázstalanítása öles léptekkel halad."

Török Gábor hangsúlyozza: az elmúlt négy évben jól működő centrális pártrendszer - egy domináns párt és tőle jobbra és balra egy-egy esélytelen közepes - recseg-ropog. Véleménye szerint a kormánnyal elégedetlen szavazók az esélyesnek gondolt ellenzéki jelöltre szavaznak: motivációjuk alapvetően proteszt jellegű. "Ez rossz hír az ellenzéknek, mert döntően nem értük lelkesednek, de nem jó hír a Fidesznek sem: egy parlamenti választáson a proteszt bőven elég a kormányváltáshoz, ahogy ezt már jó sokszor láthattuk" - írja az elemző.

"Az eredmény azt mutatja, hogy a Jobbik felett összetört az üvegplafon. Nem lett kormányváltó párt belőlük, az a kérdés nem ma dől el, de az első egyéni mandátum megszerzésével cáfolták, hogy eleve korlátozott lenne a növekedési potenciáljuk.

A baloldal számára ez a választókerület eleve rosszabbnak ígérkezett a veszpréminél. Ehhez képest furcsa, hogy miért nem alkalmazták az ott sikerrel bevált "álfüggetlen" receptet. A baloldal - a részvétel arányában - közel ugyanazt az eredményt produkálta a körzetben, mint egy évvel ezelőtt. Számukra az igazi kudarc az, hogy pártlogókkal indulva komolyan kikaptak a Jobbiktól, és ezzel gyengítették váltópárti retorikájukat" - véli a politológus.

Török Gábor szerint a Jobbik győzelmének nagy lesz az árnyéka. "Nemzetközileg és idehaza is újra a figyelem középpontjába kerül majd a Jobbik-kérdés. Az egyik oldalon felerősödik a félelem, a másik oldalon pedig a remény. A Jobbik ezzel a sikerrel komoly lehetőséget kapott arra, hogy felépítse a váltópártiságát, ugyanakkor helyzete nehezebbé is válik, mert a korábbi szélárnyékból - értsd: a Fidesz nem támadja - feltehetően kikerül.
A Fidesz a mai eredmény után minden bizonnyal újra átgondolja a Jobbikkal kapcsolatos stratégiáját. Bár korábban sok magabiztos nyilatkozat szólt arról, hogy a Fidesz milyen zseniálisan fogja ki a szelet a Jobbik vitorlájából, most inkább úgy tűnik, hogy nem vitorla az, hanem szőnyeg, amit a Fidesz terít a Jobbik elé: világosan látszik, hogy a Fidesz eddigi stratégiája nem gyengítette, hanem erősítette a Jobbikot."

Török Gábor ugyanakkor hozzáteszi: sok minden törtébnhet még 2018-ig: visszaerősödhet a Fidesz, kiemelkedhet egy egyértelmű váltópárt, vagy éppen kialakulhat egy háromosztatú szituáció.

Jól mozgosított a Jobbik

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán arról beszélt: meglepetés lenne, ha változás lenne az első és a második helyezett között. Hozzátette: a vasárnapi választás szimbolikus győzelme a Jobbiknak, de ebből nem lehet országos trendekre következtetni.

A kialakult eredményt tekinthetjük végeredménynek - mondta Lánczi Tamás, ugyanakkor jelezte, hogy a matematikai esély még megvan rá, hogy az élen helyet cseréljen a Fidesz és a Jobbik jelöltje. Közöttük 261 szavazatnyi a különbség, és még 500-at nem számoltak meg - mutatott rá.

Szavai szerint a Jobbik nagyon jó volt a mozgósításban. Tapolca hagyományosan a Jobbik erőssége, ott érte el a párt az őszi önkormányzati választáson az egyik legjobb eredményét - mondta Lánczi Tamás. Szerinte a Fidesz nem vagy csak részben tudta megmozdítani azokat a szavazókat, akiket egy évvel ezelőtt el tudott vinni az urnákhoz.

A baloldal nagyon csúfosan lemaradt - mondta Lánczi Tamás, rámutatva arra, hogy a jobbikos és a fideszes jelölt között néhány száz szavazat a különbség, a szocialista jelölt viszont több ezer szavazattal maradt le.
Szerinte a baloldal beállt egy szintre. Mint mondta, abból a szavazatveszteségből, amelyet a Fidesz elkönyvelt az elmúlt fél évben, csak a Jobbik tudott profitálni.

voks MSZP Török Gábor Jobbik Fidesz tapolcai választás
Kapcsolódó cikkek