Közélet

Több mint 1400 hektár állami földet vettek vissza Simicskáéktól

Ez ám a háborús területi veszteség! Irdatlan nagyságú állami földet vesztett Simicska Lajos a kormányfővel vívott háborújában – tudta meg a Blikk.

Amíg az üzletember jóban volt Orbán Viktorral, addig pályázat nélkül kaphattak cégei állami földeket, és minden évben gond nélkül meghosszabbították a szerződéseiket - írja a Blikk.

2014-ben például 1440 hektárnyi földet birtokolhattak ily módon, leginkább a Balaton környékén és a nyugati határszélen. Ez abból a listából derült ki, amelyet a Blikk tavaly perelt ki a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA). De miután Simicska Lajos a 2014-es választások megnyerését követően kiesett a pikszisből, és összerúgta a port a kormányfővel, az első adandó alkalommal elbukta ezeket a földeket. Október 15-én ugyanis lejártak a szerződéseik, de ezúttal nem hosszabbították meg azokat.

– A felsorolt cégeknek nincs megbízási szerződésük az NFA-val a 2015-ös gazdasági évre vonatkozóan – tájékoztatta a Nemzeti Földalapkezelő a Blikket, amikor sorra vettük Simicskáék agrárcégeit. Amikor rákérdeztünk, hogy mi lesz az addig általuk használt földek sorsa, azt a választ kaptuk, hogy megpályáztatják őket.

– A korábban használt területeket az NFA folyamatosan vonja be haszonbérleti pályázati eljárásaiba. Várhatóan még a tavaszi munkák megkezdése előtt sikerül új nyerteseket hirdetnünk – felelt a lapnak az NFA. Találtak is néhány olyan, eddig Simicska-cégek által használt birtokot, amelyre már kiírta a pályázatot az NFA, de egyelőre nem hirdettek eredményt, vagyis nem lehet tudni, hogy kik lehetnek Simics­káék „örökösei”. Simicska cégei nemcsak földet vesztettek, hanem ezzel együtt tetemes támogatástól is elesnek.

A 15 margitszigetnyi terület után ugyanis komoly állami pénz is járt. Ha ezt a hektáronként átlagosnak tekinthető évi 70 ezer forinttal számoljuk, úgy az összeg évi 100 millió forint, ami az idei évre már nem jár. A Blikk kereste Simicska Lajost, hogy Orbán Viktort okolja-e a földjei elveszté­séért, de eddig nem reagált.

Mint ismert, a két gimnáziumi jó barát, Simicska Lajos és Orbán Viktor között tavaly tavasszal romlott meg a viszony, amelynek első jelei nyáron mutatkoztak, amikor több, Simicskának komoly veszteséget okozó kormányzati döntés született. Ilyen például a reklámadó vagy a földtámogatási rendszer átalakítása, amelyekkel többmilliárdos pluszterhet okozott neki.

A nyílt szakítás novemberben következett be, amikor Simicska kilátásba helyezte, hogy indul a veszprémi időközi választáson a kétharmad megakadályozása érdekében. Február óta pedig totális háborúról beszélhetünk: Simicska Orbánt sejtette a háttérben, amikor lemondtak médiabirodalmának a vezetői, ezért rettenetesen kikelt régi harcostársa ellen, több interjújában súlyos sértésekkel illette őt.

Simicska Lajos állami föld föld
Kapcsolódó cikkek