Közélet

Akciótervet készít az atomhivatal

Jó és követendő gyakorlat szerint működik az Országos Atomenergia Hivatal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megállapításai szerint, amely azonban további ajánlásokat is megfogalmazott. Így a kormánynak erősítenie kell a hivatal függetlenségét, és fokoznia a lakosságnak a nukleáris létesítményekkel kapcsolatos tájékoztatását. A NAÜ megállapításai és ajánlásai alapján végrehajtandó akciótervet állít össze a hivatal.

Két héten át ellenőrizték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakemberei az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) működését és a hazai nukleáris létesítményeket. Az OAH székházában tartott tájékoztatón elhangzott, hogy a NAÜ megállapítása szerint az OAH szakemberei elkötelezettek az aktív hatósági munka, szakmai felügyelet és az előírt programok végrehajtása mellett. Az OAH a legjobb szakmai gyakorlatot követi, és a továbbiakban is e módon is kell betöltenie szabályozási és hatósági funkcióját.

Magyarország egyébként az első olyan országok közét tartozik az melyek többféle biztonsági gyakorlatot hajtottak végre.

A kormány feladata, hogy tovább erősítse a hivatal függetlenségét annak érdekében, hogy az még stabilabb és kiszámíthatóbb munkát végezzen.
A NAU természetesen ajánlásokat is megfogalmazott, amelyeknek eleget téve még gyorsabb és hatékonyabb lehet az OAH munkája és együttműködése a vele kapcsolatban álló szervezetekkel és hatóságokkal a biztonság további növelése érdekében. Ugyanis nem egyetlen biztonsági projekt megvalósításáról, hanem egy olyan folyamatról van szó, amely soha nem fejeződik be, ahogyan sohasem zárható ki újabb kihívások megjelenése. Erre jó példa a fukusimai baleset, amelynek tapasztalatai alapján világszerte további biztonságnövelő előírások születtek és intézkedések valósultak meg.

Erősíteni és mélyíteni kell a nukleáris létesítményekkel kapcsolatos tájékoztatást is. Ez Magyarországon kiemelten fontos, hiszen döntés született két új paksi blokk építéséről. Több útmutatóval és információval kell ellátni OAH partnereinek, és szem előtt tartani azt, hogy a hivatal számára rendelkezésre álljanak a munkájukhoz szükséges források, ide értve a legjobban felkészült munkatársakat is.

A még véglegesítendő jelentés alapján akciótervet fog összeállítani az OAH, illetve a hazai nukleáris biztonságban érdekelt szervezetek, vállalatok, intézmények számára. 

Cikkünk a hétfői Világgazdaságban

atomhivatal atom Országos Atomenergia Hivatal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség
Kapcsolódó cikkek