Közélet

Menekültek ezreit menti meg a házaspár

Fantasztikus humanitárius tettet visz véghez az a Máltán élő milliomos házaspár, amely már 2013 óta menti a menekülteket a Földközi-tengeren. Eddig 4441 bajba jutott életét mentették meg.

A rendkívül humánus történet 2013-ra nyúlik vissza. A fiatal milliomos olasz-amerikai házaspár épp jachtján pihent, amikor egy szerencsétlen menekülő hajójuk felé sodródott. Amikor közelebb értek hozzá, látták, már csak a holtteste lebeg a vízen. Ekkor határozták el, nem nézhetik tétlenül, hogy emberek ezrei pusztulnak el egy jobb élet felé menekülve. Vettek egy speciális hajót, drónokat és létrehozták mentő szervezetüket, a Migrant Offshore Aid Stationt (MOAS). (Ez esetben az offshore nem adóparadicsomot takar, hanem eredeti jelentése szerint partmentit, így tehát Menekülteket Segítő Partmenti Állomásként fordíthatjuk nevüket.) Christopher és Regina Catrambone első kéthónapos mentőakciójuk során 3000 embert mentettek ki, illetve juttattak el a közeli hatóságokig a legdélibb olasz sziget, Lampedusa közelében. Azóta Chris, aki maga is részt vesz a profi, tengerész vagy katonai múlttal rendelkező tagokból álló legénységgel együtt a mentésben, blogot vezet, s tudósításaiban számol be az eseményekről. A legénység együtt dolgozik az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans frontieres) nevű nemzetközi egészségügyi szervezettel, a házaspárt az ENSZ illetékesei többször hívták egyeztetni.

A MOAS eddig 4441, hazájából menekülő, a Földközi-tengeren bajba került migráns életét mentette meg. "Amikor megláttam az első csónakot, alig tudtam visszatartani a könnyeimet. Az ember nem tud felkészülni egy ilyen látványra." – mondja Jason Florio, a szervezet fotóriportere, aki a mentéseket dokumentálja. "Drámai látni a megnyugvást az arcokon, amikor a menekülők észrevesznek minket. A nyugalom aztán izgalomba csap át, hisz mindenki első akar lenni, majd félelembe vált, hátha hátramarad valaki."

A házaspár első kéthavi missziója kétmillió euróba került, de a jövőben nagyobb hajó vásárlását tervezik. Christopher és Regina Catrambone amúgy Máltán élő vállalkozók, különféle cégeket üzemeltetnek, de legfőbb bevételi forrásuk egy biztosítótársaságból származik.

A MOAS jelenlegi tervei szerint idén októberig tervezi a mentést folytatni, az akcióhoz további adományokat várnak. Christopher Catrambone így vall a MOAS honlapján: sokszor ezek az elkeseredett emberek fel sem fogják igazán, mi történik körülöttük, úgy tekintenek a menekülésre, mint valami utazásra, aminek a végén valamiféle jobb élet vár rájuk.

Hogyan zajlik a mentés?

Ha a szervezet menekültekkel teli hajót talál, azonnal értesíti a legközelebbi terület hatóságait, és míg azok oda nem érnek, a hajó a menekültek mellett marad. Élelmiszert és folyadékot juttatnak át nekik, ha kell, orvosaik is átmennek a lélekvesztőkre. A kimentetteket általában valamelyik nagyobb, közelben állomásozó olasz hajóra viszik, vagy a szicíliai menekülttáborba. Ehhez a tengeri mentésekért felelős római központból kapnak utasításokat. Idén eddig átlagosan napi száz embert találtak a vízen, ami körülbelül duplája a tavalyinak. A menekültek leginkább Eritreából, Szomáliából és Szudánból, illetve Szíriából érkeznek.

milliomos Földközi-tenger menekültek
Kapcsolódó cikkek