Közélet

Menekültügy: Az ENSZ-főtitkár méltatta az Európai Bizottság javaslatait

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán Brüsszelben méltatta az Európai Bizottság által a nap folyamán előterjesztett azon javaslatokat, amelyek a háború sújtotta térségekből érkező menekültek befogadását célozzák. Fenntartásokkal szólt ugyanakkor az embercsempészek hajóinak megsemmisítésére irányuló, tervezett uniós katonai akcióról.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elhangzott beszédében a világszervezet főtitkára a szolidaritás példamutató megnyilvánulásaként értékelte az uniós javaslattevő intézmény által közzétett indítványokat. Arra kérte az uniós tagállamok vezetőit, hogy őket is hassa át az együttérzés, és valósítsák meg a brüsszeli bizottsági elképzeléseket.

Ban Ki Mun szerint egyébként a gazdasági és demográfiai nehézségekkel egyaránt küzdő Európának hasznára lehetnek a bevándorlók. Az ENSZ-főtitkár azonban - még parlamenti programja előtt, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatóján - azt is hangsúlyozta, hogy aggasztják őt az embercsempészek hajóinak megsemmisítésére irányuló uniós katonai akció tervei. Szerinte a tengeri műveletek lényegi eleme az emberek mentése kell, hogy legyen, és az egyéb katonai jellegű műveletek csak nagyon korlátozott hatókörűek lehetnek. Arról, hogy esetleg a líbiai parti vizeken is tevékenykedjen az EU-országok haditengerészete, úgy vélekedett: az csak a líbiai kormánnyal egyetértésben lehetséges.

Juncker a sajtótájékoztatónak csak a legelején volt jelen. A bizottsági elnök ugyanis Japánba készült, de Belgiumban a polgári légtérellenőrzési rendszer műszaki meghibásodása miatt órákon át szünetelt a gépek le-, illetve felszállása. Junckernek ezért gépkocsival kellett Luxemburgba utaznia, hogy ott repülőre szállhasson. Mielőtt elsietett volna a sajtótájékoztatóról, ő is felhívta a figyelmet a nap folyamán ismertetett bizottsági migrációs javaslatokra, kérve azok támogatását az uniós tagországok részéről.

migráció eb ENSZ menekült Ban Ki Mun
Kapcsolódó cikkek