Közélet

Miről döntött a kormány? Lázár beszámol a kormányülésről

A tegnapi, egész napos kormányülés eredményeiről számolt be Lázár János sajtótájékoztatóján. A miniszter kitért az EU-s támogatások ügyére, és arra a vádra is, amely szerint Orbán Viktor dönt a pályázatok sorsáról.

Kilencedik alkalommal tartotta nwf Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóját "Mit miért tesz a kormány" címmel. A kormány tegnap egész napos ülést tartott, van miről beszámolnia a miniszternek.

A kormányon belül létrejött egy munkabizottság, amelynek célja a határon túli magyarokkal kapcsolatos kormányzati munka összehangolása - kezdte Lázár a sajtótájékoztatóját.

Az Európai Bizottság forrásvesztéssel nem számol Magyarországot illetően - közölte a miniszter. Szerinte az EU-s kifizetések és a támogatási rendszer megbénítására törekszik az ellenzék. Mint mondta, ott állnak a brüsszeli asztalokon a feljelentéshegyek, de ezek alig megalapozottak.

Ki dönt az EU-pénzekről?

Ami a volt amerikai nagykövet állítását illeti arról, hogy Orbán Viktor döntene a fejlesztési pénzek sorsáról, Lázár azt mondta: egyedül ő maga láthat rá az EU-s pénzekre és vétózhat, a politikai felelősség pedig a kormány döntéseiért természetesen a miniszterelnöké. A kormány azonban nem pályázatokról hoz egyedi döntést, hanem arról dönt, hogy mi legyen a fejlesztések iránya. A miniszterelnök pályázatokat soha nem lát - fogalmazott.

A kormány terve az, hogy idén novembertől új közbeszerzési törvény lesz, amelyet előtte az Európai Bizottsággal is megtárgyalnak - ígérte Lázár.

Megaberuházás jön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egy 37 milliárdos fejlesztést tervez a kormány, ha azt el tudják érni az illetékes miniszterek, hogy ez az egyetem fog egyedül közigazgatási, államtudományi és rendészeti képzést biztosítani.

A nemzeti közműszolgáltató nem csak gáz-, hanem áramszolgáltató is lesz - jelentette be Lázár. Tárgyalnak az önkormányzatokkal is, hogy a távhőszolgáltatást is adják át. A budapesti társasházakban gázórákat cserélnek, mivel az eddigiek túl nagyok voltak - közölte.

A Corvinus Egyetem feldarabolásáról szóló hírekről is megkérdezték Lázár Jánost, ő ezeket rosszindulatú hecckampánynak nevezte.

Arról is megkérdezték a minisztert, hogyan kommentálja a bírósági ítéletet, amely szerint ki kell adnia a részleteket a külföldi útjairól és ottani találkozóiról. Lázár erről azt mondta: "a bíróság soha nem fogja tudni ellenőrizni a szavaim valóságtartalmát. mondhatom azt, hogy elfelejtettem, mondhatok olyat is, ami nem igaz arról, hogy kivel voltam a hotelben".

Lázár János kormányülés
Kapcsolódó cikkek