Közélet

A BKV ötvenmilliárdos adósságát vállalja át az állam

A fővárosi közösségi közlekedés 52 milliárd forintos adósságának állami átvállalásához, az Iszlám Állammal szembeni katonai fellépéshez és az Erste Bankban történő, legfeljebb 15 milliárd forintos állami tulajdonszerzéshez is fedezetet biztosít az idei költségvetés kedden elfogadott módosítása.

Az Országgyűlés 130 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett hagyta jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely a büdzsé pénzforgalmi hiányát 15 milliárd forinttal, az uniós módszertan szerinti deficitet pedig mintegy 50 milliárd forinttal (a 0,15 százalékával) növeli.

A Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint az idénre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiány a magasabb kiadásokkal is teljesíthető. A 2015-ös költségvetés változtatásával az államnak lehetősége nyílik ellenérték nélkül átvállalni a BKV Zrt. 52,3 milliárd forintos tartozását, a kabinetnek az erről szóló megállapodást június végéig kell megkötnie a budapesti közlekedési társasággal.

A parlament emellett 15 milliárd forintos fedezetet teremtett a büdzsében ahhoz, hogy az állam az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészt szerezzen az Erste Bank magyar leánybankjában. A kabinet célja, hogy a tőkeerősebbé és a magyar piacon hosszútávon elkötelezettebbé váló nagybank hitelezésével hatékonyan és aktívan támogassa a gazdasági növekedést - indokolta ezt a lépést Varga Mihály előterjesztésében, hozzátéve, a kisebbségi tulajdonrész pontos értéke egyelőre nem ismert, azt egy független értékelés határozza majd meg.   

A honvédség költségvetését 10 milliárd forinttal emelték meg a képviselők annak érdekében, hogy Magyarország megkezdhesse az Iszlám Állam elleni kurdisztáni katonai szerepvállalását. Szintén 10 milliárd forinttal növelik a Liget Budapest projekt idei költségvetését, a kiemelt közúti beruházásokra pedig 11 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Utóbbi forrás annak a kormányzati célnak a része, hogy 2018-ig az összes megyei jogú város bekapcsolódhasson az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

A fentiek mellett a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása 3 milliárd forinttal emelkedik az ingyenes bölcsődei és óvodai közétkeztetés kiterjesztéséhez kapcsolódóan, míg a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására 2 milliárd forinttal több támogatás jut majd idén.

A KT korábban úgy látta, a változtatásokkal az államadósság összesen mintegy 67 milliárd forinttal, vagyis a GDP 0,2 százalékával emelkedhet, ami mellett azonban teljesülhet az alaptörvényben előírt GDP-arányos államadósság csökkentési követelmény.

BKV iszlám állam OGY
Kapcsolódó cikkek