Közélet

Ma újratárgyalják a városligeti terveket

Új számítások készülhetnek a Városliget mélygarázshelyeire, lehajtóira, kijelölhetik az ötvenes években felrobbantott Regnum Marianum-templom emlékhelyét, és módosíthatják a 150 milliárdos beruházás építési területeit – tudta meg a Magyar Nemzet az építési szabályzat módosítását kezdeményező előterjesztésből.

A javaslatot ma tárgyalja a fővárosi városfejlesztési, közlekedési és környezetvédelmi bizottság, s év végéig tíz városligeti területen módosulhat az egyedi építési szabályzat. A dokumentumot csaknem egy éve fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Most Baán László, a fejlesztésért felelős miniszteri biztos kezdeményezte a Városligeti Építési Szabályzatnak (VÉSZ) nevezett dokumentum újratárgyalását.

Az előterjesztés mellékletéből az is kiderült, hogy a Közlekedési Múzeum eredeti alaprajza alapján a rekonstrukcióhoz szűk a hely, ugyanis egyes elemek, például a kupolához tartozó tornyok a jelenlegi építési területen belül nem helyezhetők el. Ugyanígy szükséges a múzeum összekötése a tervezett mélygarázzsal. A Városliget Zrt. mint tulajdonos kéri az építési felvonulási területek növelését. Szerintük át kell tekinteni az Új Nemzeti Galéria tervpályázatán győztes pályaművekből fakadó módosítási igényeket, s többek között pontosításra szorul a Néprajzi Múzeum építési helye is.

Mint azt a Magyar Nemzet írja, a fővárosi előterjesztést Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes nyújtotta be az illetékes bizottsághoz, egyben jelezte: a módosítás érinteni fogja az állatkerti fejlesztést is. A 25 milliárdos beruházás tervei közül elsőként a létesítményen belüli mesepark valósulhat meg, amelyet követ a legnagyobb, világszínvonalú látványosság, az úgynevezett biodóm.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója ugyanakkor a szabályzatmódosítási kezdeményezéshez csatolt levelében azt írta, hogy a leendő parkolóhelyek biztosításához szintén változtatások kellenek. Ezek szerint a közhasználatú parkban ezer négyzetméterenként kell majd biztosítani egy autó elhelyezését, és nem feltétlenül az állatkertben, hanem más parkolóházban, parkolóban vagy akár közforgalom céljára átadott magánúton. A jövőben megszűnik majd a parkolás az Állatkerti körúton. A módosítással rögzíthetik, hogy a Kacsóh Pongrác úti felüljárónál térszín alatti parkolót alakítanak ki, egyben pontosítják a kiemelten értékes, illetve védendő, valamint a kivágható és kivágásra javasolt fák listáját.

újratárgyalás városliget beruházás Baán László
Kapcsolódó cikkek