Közélet

Parlament: "kellemes őrjöngést a Fidesznek és a Jobbiknak" - elindult a menekültvita

A menedékjogról, a közmunkáról és a párttámogatásokról is vitáznak ma.

Közelít a nyári szünet a parlamentben is, de ma még folytatódik a rendkívüli nyári ülésszak. A tegnapi, emlékezetesen lezárt ülés után (amikor a Fidesz és a Jobbik képviselői a nap végén már egymás feleségét szidták, Kósa Lajos pedig a Jobbik ostorozása közben véletlenül beszólt a Békemenetnek is) ma is lesz kik ellen fordulni: a bevándorlókról és a DK állami támogatásáról is megtartják ma a vitát.

A mai első napirendi pontként a menedékjogról tárgyalnak - ez a javaslat adna felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg a biztonságos harmadik országok listáját, ahonnan nem fogadhatnánk menekülteket. Napirend előtt az MSZP-s Harangozó Tamás is erről a témáról beszélt - szerinte az a baj, hogy miközben gyerekek éheznek ebben az országban, a kormány plakátokra költi a pénzt. L. Simon László válaszában egy hosszú kommunistázás mellett odáig jutott, hogy “nem hadoválni kéne itt a gyermekszegénységről és a korrupcióról, hanem belátni, hogy mik a valódi problémák”.

A vita elején Rogán Antal beszélt arról: az osztrákok le fogják zárni Magyarország nyugati határát és megkezdik a menekültek visszatoloncolását. Szerinte akár arra is szükség lehet végső esetben, hogy fizikai határzár legyen a déli határainknál. Kósa Lajos is azt mondta: ötmillióan vannak úton Európába, a nyomás pedig nem fog csökkenni. Persze "olyanokat szívesen fogadunk, akik úgy jönnek ide, hogy tanulnak, dolgoznak, vagy csak turisták, de ezek az emberek betartják a szabályokat" - tette hozzá. "Lehet ezeket az embereket segíteni. Nem itt, a saját hazájukban" - fogalmazott. Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta erre: az igazi sorskérdés a magyarok kivándorlása, a menekültek pedig nyugat felé elhagynák az országot, a gyűlöletkampány egyetlen alapja az, hogy a Fidesz népszerűségvesztési spirálba került. "Kellemes őrjöngést kívánok a Fidesznek és a Jobbiknak" - zárta a vezérszónoki felszólalását, majd a szocialisták kivonultak a vitáról.

A jobbikos Mirkóczki Ádám azzal kezdte: pártja nem bűnözőként tekint a menekültekre. Aki háború elől menekül, annak segíteni kell, aki a szociális juttatásokért érkezne, azt nem szabad engedni - mondta. Schiffer András (LMP) pedig azt mondta: egy olyan jogi megoldás, ami kizárja az egyedi mérlegelés lehetőséget, nem elfogadható. Ráadásul amíg az EU-ban 35 százalékban pozitív elbírálás alá esnek a menedékkérelmek, Magyarországon ez az arány 8-9 százalékos.

Szóba fog ma kerülni a új törvénye is: Pintér Sándornak ez a tervezete adná meg a lehetőséget, hogy a nyári idénymunkákra közmunkásokat vezényeljenek ki. De ugyanez a törvényjavaslat tenné lehetővé, hogy aki felmond vagy közös megegyezéssel távozik a munkahelyéről, azt ne vehessék fel közmunkára. Ezt a témát már napirend előtt is szóba hozták: az LMP-s Szél Bernadett kérdezte azt a nap első felszólalásában, hogy mikor vezeti be a kormány a jobbágyságot. Pogácsás Tibor államtitkár válaszában arról beszélt, hogy a közmunka ideiglenes megoldás, bár “feltehetően a közfoglalkoztatásra hosszabb távon is szükség lehet egy szűk réteg esetében”.

Szintén ma tartanak vitát a "bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről és az intézményei iránti bizalom megóvásáról" - vagyis arról, hogy a kormány vizsgálhassa meg, fel lehet-e függeszteni a DK állami támogatását.

Ma tárgyalják azt a javaslatot is, amely felgyorsítaná a 3-as metró rekonstrukcióját és a csillaghegyi öblözet árvízvédelmével kapcsolatos fővárosi feladatokat. De tárgyalnak ma az önkormányzati, az állami vagyonról szóló, a civil szervezeteket szabályozó, valamint a sporttörvényről is.

közmunka támogatás menekült dk Parlament
Kapcsolódó cikkek