Közélet

Pintér közmunkára küldené a menekülteket

Közmunkára mehetnek a menekültek - áll a törvényjavaslatban, amely a szerb határra tervezett kerítés építéséhez kellő szabályokat is rendez.

Pintér Sándor beadta azt a törvénytervezetet, amely a magyar-szerb határra tervezett kerítés megépítéséhez kellő törvényváltoztatásokat tartalmazza. A vs.hu vette észre a törvénytervezetben, hogy ez alapján ha a menedékkérőnek nincs más jövedelme, akkor jogosult közfoglalkoztatási jogviszony keretében munkát végezni. Ezzel párhuzamosan pedig megteremtik a nyilvántartásuk jogszabályi hátterét is.

Az első kilenc hónapban a közmunkát a tábor környékén végeznék. A módosítás kimondaná azt is, hogy a menedékkérő „jövedelméből köteles a (4) bekezdésben meghatározott megtérítési kötelezettségének eleget tenni”. Csakhogy a törvényben a megadott helyen sem ma nincs (4) bekezdés, sem a BM javaslatában nem szerepel ilyen. Valószínű, hogy vagy egy korábbi szövegváltozat töredéke maradt a törvényben, vagy egy már létező, de csak később benyújtandó módosító indítvány határozza meg, mit is kell megtéríteniük a menedékkérőknek - írja a vs.hu.

közmunka kerítés menekült
Kapcsolódó cikkek