Közélet

A Csányi-csoport megszerzi az agrárintegrátor KITE-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérte három, Csányi Sándor tulajdonában lévő cég ahhoz, hogy önálló irányítást szerezhessenek a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett – tette közzé a versenyhivatal.

Ha a engedélyezi az üzletet, akkor lényegében előáll az a helyzet, amire az üzletet ismerők eddig is számítottak. A sok kisrészvényes kezében lévő nagy agrárintegrátor céget először a Nitrogénművek Zrt. tulajdonló Bige László szerette volna megvásárolni. Az üzlet szinte már meg is kötötték, amikor az utolsó pillanatban előállt egy rejtélyes vevő, a KITE egy középvezetője, aki jócskán ráajánlott Bigére, így végül elvitte a céget a műtrágyapiac meghatározó részét kezében tartó milliárdos elől, aki régóta perben-haragban áll Csányi László OTP-vezérrel.

Bigének nagyon jól jött volna a KITE, amely akkor, 2012-ben 200 milliárd forintos éves forgalmat és 3,5 milliárd forintos eredményt ért el. Az üzlettel a legnagyobb hazai műtrágyaszállító és a legnagyobb műtrágya-előállító került volna egy kézbe. Ekkor jött azonban Guba Sándor, aki rögtön le is tette a 23 milliárdosra taksált vételárat, és ajánlatának nem tudtak ellenállni a tulajdonosok. A váratlan és szinte ismeretlen vevő mögött sokan már akkor Csányit látták. Az agrárintegrátor cég előbb szorosabbra fűzte pénzügyi kapcsolatait az OTP-vel, majd 2014-ben az OTP bejelentette, hogy 47 százalékos részesedést szerzett a KITE-ben.

Most pedig eljöhetett az idő arra, hogy Csányi Sándor agrárbirodalma átvegye az irányítást a KITE felett. A GVH közlése szerint három társaság, az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft., valamint az Agrochain Kft. június 30-án részvény-átruházási és üzletrész adásvételi szerződést kötött az egyedüli részvényessel, Guba Sándorral, eszerint a Csányi Sándor irányítása alatt álló vállalkozások megszerzik a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett az önálló irányítást.

Tekintettel arra, hogy az irányításszerzés a versenytörvény alapján összefonódásnak minősül, az irányításszerzők július 27-én kérelmet nyújtottak be, melyben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérik. A GVH tájékoztatása szerint az irányításszerzők nem a közös irányítás megszerzését jelentették be a versenyhatóságnak, hanem a Csányi-csoport önálló irányítás-szerzését, hiszen az irányításszerzők valamennyien Csányi Sándor önálló irányítása alatt állnak. A Csányi Sándor egyedüli tulajdonában lévő Agrárintegrátor Kft., Agrárspektrum Kft. és Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével.

Csányi KITE
Kapcsolódó cikkek