Közélet

Lázár: az EU biztosa a Spar és a Philip Morris lobbistája - döntöttek a Ligetről is

Újabb sajtótájékoztatót tart Lázár János - a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal a tegnapi kormányülések döntéseiről számol be. A vezető téma változatlanul a bevándorlás volt, de szóba került a családi csődvédelem és a kormánytisztviselők fizetése is.

A kormány tegnap kétszer is ülésezett, először a szerb kormánnyal együtt, majd egy egyszerű magyar kormányülést tartottak - ennek az eredményéről számolt be Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a tegnapi kormányülést, amelyen szinte a teljes szerb kormányt vendégül látták. A fő napirendi pont szerinte Szerbia EU-taggá válása volt. A problémák abból fakadnak, hogy Szerbia még nem EU-tag, mivel ha az volna, akkor a déli határunkra sem kéne határzárat építeni - mondta Lázár. Az ideiglenes határzár nem "szerb barátaink kirekesztéséről" szól - fogalmazott. Bejelentette: a szerb-macedón határon is együttműködik a két ország.

A második kormányülés tegnap délután négy órától éjfél körülig tartott. Ekkor is a bevándorlás témájával kezdtek: Lázár arról beszélt, hogy Európa felismerte, "Magyarországra az általános játékszabályok nem vonatkozhatnak". A szerb-magyar határon minél hamarabb fel kell állítani az ideiglenes határzárat - döntött a kormány. Orbán Viktor azt is elvárja, hogy állami eszközöket vegyen igénybe a határzár kiépítésénél, az építést heteken belül el kell kezdeni. A kormány vizsgálja azokat a sajtóhíreket is, amelyek embercsempészek szervezett útvonalairól szólnak.

A kormány áttekintette a családi csődvédelem részleteit is - jelentette be Lázár János, igaz, nagyon mit áttekinteni már nem volt rajta, miután a parlamentben kedden már elfogadták azt. Ennél a törvényjavaslatnál használta a miniszter a sajtótájékoztatón másodszor is a történelmi jelzőt. A felelősséget a felvételéért nem tudja vállalni a kormány, de segíteni igen - fogalmazott.

A kormány meghallgatott egy tájékoztatót a katonák és a rendőrök jövedelmének növekedéséről is - mondta. Tájékoztatást kértek arról, hogy a 2016-os költségvetés biztosította mozgástérrel hogyan tudnak élni: mint mondta, a közszolgáknak biztosíthatnak béremelést és életpályamodellt. Újra konzultációt indítanak arról, hogy hogyan költsék el a 2016 második félévében erre rendelkezésre álló 25 milliárd forintot.

A kormány megdöbbenését fejezte ki, amiért Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos "az Európai Bizottság nevében megfenyegette Magyarországot" azzal, hogy ha a kormány "patrióta gazdaságpolitikát folytat", akkor az EU harcra kész lesz - mondta Lázár. Tisztázni akarják azt, hogy ez az Európai Bizottság álláspontja-e vagy csak a biztosé. Lázár szerint a biztos a Spar, a nagy gyógyszerkereskedők és a Philip Morris érdekeit képviselte. "Én tudom, hogy a Bizottság elnöke dohányzik, de remélem, hogy nem lesz kötelező dohányozni, és csak Philip Morris cigarettát szívhat, aki mégis dohányozna" - fogalmazott Lázár János.

A kormány döntött a Liget projektről is, az első szakaszról végleges döntéseket hoztak. Egy ötletpályázatot írnak ki, amely a Városliget kertfunkciójának megújítását kéri a kertészektől és tájépítészektől. A Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójának folytatásához a források rendelkezésre állnak - közölte Lázár. Teljes egészében felújítják a Vajdahunyad várát is. Az Állatkertre pedig 25 milliárd forintot biztosítanak, a mellette lévő üres területekre pedig egy biodómot építenek. A tó partják, a Városliget közepén pedig megépülhet a Magyar Zene Háza. A Közlekedési Múzeumról is döntöttek: ott nem új épület lesz, hanem az elbontottat építik újjá, az Ajtósi Dürer soron pedig egy új cirkuszépület lesz.

Nem lesz hatmilliárd forintért gépjárműbeszerzés, sőt, semmilyen kormányzati gépjárműbeszerzést nem tartanak a közeljövőben - jelentette be a miniszter.

Az MTVA-nak novembertől nem lesz lehetősége arra, hogy kivételes eljárásban részesüljön a közbeszerzéseknél - közölte Lázár János. A közbeszerzési törvényt most tárgyalják, azonban az EU-s szabályok miatt a kormánynak és a parlamentnek szűk ezen a ponton a mozgástere.

Az OECD Magyarországról szóló jelentéséről holnapra terveztek volna egy konferenciát, ám ezt elhalasztották a menekültkérdés sürgőssége miatt - közölte Lázár. A mostani terv szerint augusztusban tartják meg.

A bürokráciacsökkentés keretében azt is el kell érni, hogy a cégeknek kevesebb nehézséggel kelljen szembesülniük az befizetésekor. Arra a kérdésre, hogy az eljárási átalakítások járhatnak-e szervezeti reformokkal, vagy épp Vida Ildikó NAV-elnök félreállításával, kitérő választ adott: mint mondta, a cél az adózás egyszerűsítése, de hogy ezt miképp oldanák meg, az nyitott kérdés.

Arra a kérdésre, hogy miért kell a közérdekű adatigénylést fizetőssé tenni, Lázár azt felelte: "mert nem győzzük". Giró-Szász András tette hozzá ehhez azt: mindenki kérhet ki adatokat, de ez nem jelenthet obstrukciót, sem az állami érdek semmibe vételét.

Lázár János kormányülés
Kapcsolódó cikkek