Közélet

Elárasztják a futók Budapestet

Az őszi Budapest Félmaratonra időarányosan 30, a maratonra 50 százalékkal több versenyző regisztrált július végig, mint tavaly ilyenkor. A nemzetiségi toplistát továbbra is az angolok és a franciák vezetik, de az elmúlt években többszörösére nőtt a kelet-európaiak száma. A szállások közül egyre nagyobb részt hasítanak ki az apartmanok.

Középtávon akár egymilliárd euróval nőhet Budapest turisztikai bevétele a Roland Berger tanácsadó cég 13 európai városról – köztük Barcelonáról, Berlinről, Bécsről, Lisszabonról, Pozsonyról és Prágáról készített – összehasonlító tanulmánya szerint.

A Turizmusonline.hu által idézett anyagban az áll: az elmúlt 5 év alatt 45 százalékkal nőtt a magyar fővárosban töltött vendégéjszakák száma, de az egy főre jutó fajlagos turisztikai mutatók továbbra is alacsonyak, ami azt jelzi, van tér további növekedésre. Budapest ár-érték aránya egészen kiváló, a vizsgált városok átlagánál 17 százalékkal olcsóbban tölthet el itt egy napot a látogató, a jelenlegi szálláshely-infrastruktúra pedig képes a látogatók kiszolgálására. A foglaltsági hányad relatíve alacsony, a luxusszállodák kihasználtsága pedig magas.

A hostelek minősége javult az elmúlt években, és fejlődik a közösségi szállásmegosztás is, a turisztikai attrakciókról szóló online bejegyzések számát tekintve ugyanakkor elmarad a vizsgált városoktól, ami részben az attrakciók, részben pedig a személyes pozitív tapasztalatokon alapuló ismertség hiányának tudható be.

Az attrakciók speciális, nyáron és ősszel nyilvánvalóan sok külföldit vonzó, ám eddig kevéssé kihasznált műfaja a nemzetközi tömegsportrendezvény. Tavaly például összesen 15 ezer futóturista érkezett Magyarországra a három Run in Budapest – a Telekom Vivicittá, a Wizz Air Budapest Félmaraton és a SPAR Budapest Maraton – versenyeire. A vendégek fejenként átlagosan 3,4, azaz összesen 50 ezer vendégéjszakát töltöttek el Budapesten.

„Az idei őszi Budapest Félmaratonra időarányosan 30, a maratonra 50 százalékkal több induló regisztrált július végig, mint tavaly ilyenkor” – mondta lapunknak Kocsis Árpád, a BSI ügyvezetője és versenyigazgatója. A szervezethez érkező turisztikai visszajelzések szerint idén a futók és kísérőik átlagosan 3,2–3,8 éjszakát töltenek majd a városban, elsősorban három- és négycsillagos hotelekben.

Tovább nőtt az apartmanok aránya a szállások között – 2012 és 2014 között 11-ről fokozatosan 24 százalékra emelkedett –, de az sem ritka, hogy a sportolók ötcsillagos hotelben foglalnak szobát. „Ebből a szempontból a futók nem különböznek más külföldi turistáktól” – hívta fel a figyelmet Kocsis Árpád. Hozzátette: örömteli, hogy jelentősen, néhány év alatt, 2-2,5-szeresére nőtt a kelet-európai résztvevőik száma. Ebben szerepe lehet annak is, hogy míg például a berlini maraton nevezési díja 60–120 euró közötti, Magyarországon ennek az összegnek mindössze 60-80 százalékába kerül a regisztráció, amiért – a nemzetközi gyakorlattal ellentétben – a sportolók az esemény pólóját is megkapják.

„Félmaratoni távon továbbra is az angolok, a 42,2 kilométeres távon a franciák vezetik a nemzetiségi toplistát. A harmadik hely az olaszoké, de a listán összesen 75 ország szerepel. A futás az elmúlt években itthon is trendi sporttá és egyre több ember mindennapjainak részévé vált. Bár mérvadó országos statisztikák nincsenek a rendszeresen sportolók számáról, a futóké biztosan drasztikusan nőtt” – tette hozzá Kocsis Árpád.

Érdekes módon a külföldiek közül a németek – akik a kilencvenes végéig minden évben vezették a rangsort – és az osztrákok a magyar népszerűsítő kampányok ellenére elmaradoztak. 2013-hoz képest azonban összességében a vendégéjszakák és a futók száma is 40 százalékkal emelkedett. Kocsis Árpád szerint a Forma–1-es futam után a futóversenyek vonzzák Magyarországra a legtöbb turistát.

A főváros a közterületeket ilyen rendezvények esetében a futóversenyekre vonatkozó szabályozás előírásai szerint biztosítja: a SPAR Maraton szervezői például óránként és négyzetméterenként 3 forintot fizetnek a területhasználatért, ezenfelül nekik kell gondoskodniuk például a szükséges betegellátás biztosításáról is. Tavaly augusztusban először rendezték meg az Ironman 70.3 Budapestet.

A verseny és a hozzá kapcsolódó költések összege a becslések szerint meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az idén augusztusban másodszor is a fővárosba érkező megmérettetés szervezői korábban úgy becsülték: 2014-hez mérten megduplázódik majd a résztvevők száma, akikkel másfélszer annyi kísérő érkezik majd, mint tavaly, így összességében harminc százalékkal nagyobb bevétel várható. Az Ironman 70.3 Budapest egyébként 2014-ben több ezer nemzetközi induló értékelése alapján világelső lett a legelőször megrendezett versenyek kategóriájában.

Naponta csaknem 20 ezer forintot költenek

A futók háromnegyede tavaly repülővel érkezett a SPAR Budapest Maratonra, ebben idén sem várható változás. Csaknem 60 százalék első alkalommal járt Budapesten, és ugyanennyien válaszolták azt: nem látogattak volna a fővárosba, ha nincs a futóverseny. A vendégek a szálláson és az utazáson felül átlagosan 57 eurót költöttek naponta. Mind a félmaraton, mind a maraton résztvevőinek 60 százaléka elment valamelyik budapesti fürdőbe: toronymagasan a legnépszerűbb célpont a Széchenyi gyógyfürdő lett a Gellért és a Rudas fürdő előtt.


Budapest hostel futó ingatlan
Kapcsolódó cikkek