Közélet

Határvadász századokat indít a kormány, börtön járhat az illegális határátlépésért

A kormányülés szünetében gyors sajtótájékoztatót tartott az eddig megtárgyalt témákról Lázár János.

Még tart a kormányülés, a szünetében azonban Lázár János rövid sajtótájékoztatót tartott mindarról, amiről a délelőtt és kora délután döntöttek.

A kormányülés egyik legfontosabb témája a szerb határon épülő kerítés volt. Hende Csaba és Pintér arról tájékoztatták a kormányt, hogy az első vonal megépül a hónap végéig, a második vonal pedig "gőzerővel készül". A miniszterelnök arra kérte Pintért, hogy határvadász századokat állítsanak fel: több ezer rendőrt vezényelnek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe, hogy "az egyre agresszívebb és egyre határozottabb követelésekkel" előálló menekültek elől megvédjék a határszakaszt. Ezen kívül jogi védelemre is felkészülnek: összehívják a parlament rendkívüli ülését, hogy a Btk. is büntesse a határzár átvágását, valamint az embercsempészet szigorúbb büntetését. Az illegális határ átlépése 3-4 év börtönnel is járhat.

A rendkívüli parlamenti ülést augusztus végén vagy szeptember elején tarthatják meg. Szeptember 15-én kezdődne a rendes őszi ülésszak, de ennél korábban visszarendelik a képviselőket a nyári szünetről.

A kormány meghallgatta Pintér Sándor tájékoztatóját a viharkárokról - jelentette be Lázár János a kormányülés szünetében. Orbán Viktor azt kérte a belügyminisztertől, hogy a fővárosi és az érintett vidéki önkormányzatoknak is adjon segítséget, ha erre szükség lesz - mondta.

A kormányülés további részében az autóhitelesekről is dönteni fognak, valamint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj is szóba fog kerülni.

határzár Lázár János kormányülés
Kapcsolódó cikkek