Közélet

Art Market Berlintől a Baltikumig

A Balkánt, Berlint és a Baltikumot állítja a középpontba az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, amelyen 25 ország több mint száz kiállítója lesz jelen a Millenárison a jövő héten.

A magát a kelet-európai régió vezető művészeti vásáraként definiáló Art Market Budapest rendezvényét október 8–11. között rendezik meg a budapesti Millenárison, azonos időben a bécsi Viennafairrel. Egyelőre nyitott kérdés, hogy az időbeli egyezés előnyére válik-e a vásárnak, és a távolabbról érkező műkedvelők átugranak-e 200 kilométerre a budapesti kínálatra is rápillantani, vagy az elszívóhatás érvényesül. Mindenesetre a Viennafair idei kiállítói közt nem szerepelnek magyar galériák, ők a szeptember végi Viennacontemporaryt választották.

Az Art Market kiemelt célja változatlan: a régió művészete és művészeti piaca elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a helyi és globális érdeklődés felkeltése a régió képzőművészeti választéka iránt. 2015-ben közel hatezer négyzetméteren ötszáz művész több ezer alkotásával találkozhatnak a látogatók. A 25 országból érkező több mint száz kiállító között a legtöbb jelentős hazai kortárs galéria is jelen van.

Az Art Markethez idén tíz új kiállító ország csatlakozik, például Japánból és az Egyesült Arab Emírségekből is érkeznek galériák a régió legnagyobb művészeti vásárára – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Ledényi Attila vásárigazgató. A Guest Balkan programsorozat a Nyugat-Balkán nyolc országának kortárs művészetét vonultatja fel 12 kiállítóval. A külső helyszínekre tervezett programok közül a vásárigazgató kiemelte, hogy az A38 hajó a régió legfontosabb avantgárd gyűjteményéből, a horvát Marinko Sudac kollekciójából válogat majd, a III. kerület és Split együttműködésének köszönhetően pedig a spliti szépművészeti múzeum anyagából nyílik kiállítás Óbudán. A Baltikum kortárs művészeti tartalmai igen magas színvonalúak, de a nemzetközi vásárokon gyenge a jelenlétük, ezért úgy döntöttünk, hogy bevonjuk őket az Art Marketbe – mondta Ledényi a Baltic Triangle programról, amelyen hat észt, lett és litván kiállító összesen 300 négyzetméteren mutatkozhat be. Szöul, Isztambul és Miami után idén Budapest láthatja vendégül a német főváros Art from Berlin elnevezésű művészeti programját, amelynek keretében öt berlini galéria hozza el művészeit.

A vásárigazgató szerint a korábbi éveknél még gazdagabb tartalommal jelentkezik a sCULTURE szobrászati program. Az idei Art Market díszvendége Bernar Venet lesz; a főváros segítségével a francia sztárszobrász egyik szobra már a nyáron kikerült a Március 15. térre, most pedig egy újabb nagy méretű alkotása érkezik a Millenáris parkba. Az Art Photo Budapest a D csarnokot fogja megtölteni fotóművészettel. Szalay-Bobrovniczky Alexandra a sCULTURE-t méltatva kiemelte, hogy Bernar Venet szobraiból kiindulva a fővárosnak lehetősége lesz újragondolni a köztéri szobrászathoz való viszonyát. „Azonosulni tudunk az Art Photo Budapest azon célkitűzésével is, hogy a régió fotóművészeti fővárosává szeretné tenni Budapestet” – mondta el a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

A vásár idejére Budapest Euró­pa egyik legvonzóbb kulturális turisztikai célpontjává válik, hiszen 2014-től az Art Market Budapest a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik kiemelt partnere, így a főváros számos nemzetközi színvonalú társművészeti eseménnyel várja a kortárs kultúra iránt érdeklődő nemzetközi és hazai közönséget. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly az időpontokat sikerült összehangolni, ezúttal pedig már közös témái is lesznek a két rendezvénysorozatnak. A Balkán-tematikához például a CAFe Budapest előadó-művészeti programot állított össze, a másik közös fókusz pedig a Baltikum lesz, így többek között Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző műveit is hallhatják majd a budapestiek.

Brinker szerint a jövőbe láttak

„Az Art Market Budapest alapítói talán a jövőbe láttak akkor, amikor ezt a merész művészeti vállalkozást a globális gazdasági válság talán legnehezebb éveiben útjára indították, a Kelet-Európa vezető kortárs művészeti vására iránti érdeklődés és figyelem mindenesetre őket igazolja. Szívesen osztjuk majd meg a vásáron szerzett tapasztalatokat, és a következő években egyre többen jövünk majd el, hogy élvezhessük az Art Market Budapest által nyújtott inspiráló élményeket” – nyilatkozta múlt évi látogatása során az Art Market Budapest védnöke, Nancy G. Brinker volt budapesti nagykövet, aki a közép-európai képzőművészet támogatója. Alighanem ő is a jövőbe látott akkor, amikor elkezdte gyűjteni a magyar művészek (köztük kortársak) festményeit, hiszen nemrég jelentették be, hogy a kormány megveszi tőle a gyűjteményét, a hírek szerint 5,5 millió dollárért.




art market
Kapcsolódó cikkek