Közélet

Az oroszok is lövik az Iszlám Államot

Oroszország elindította a légi csapásait az Iszlám Állam ellen Szíriában - jelenti a BBC.

Egy amerikai tisztviselő a BBC-nek megerősítette, Oroszország elindította légi csapásait a szíriai Homsz város közelében. A támadásra az orosz parlament felsőháza adott engedélyt.

A BBC jelentése szerint a Szövetségi Tanács egyhangúlag támogatta az orosz elnök kérését, így 162 "igen" szavazattal megkezdődhetett a támadás Szíriában. Az orosz elnöki hivatal vezetője, Szergej Ivanov a felhatalmazás után egy közleményben kiemelte, Oroszország csak az Iszlám Állam ellen használja fegyvereit, mindezt Bassár el-Asszad, szír elnök kérésére.

A BBC azt írta, az oroszok nem mondták meg, hogy hol csapnak le, azonban azt üzenték, hogy az amerikaiak ne küldjenek vadászgépeket Szíria légterébe. Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu sem részletezte, hogy pontosan hol voltak a célpontok és azt sem, hogy a légi csapások milyen eredménnyel zárultak. A Független Államok Közösségének (FÁK) tagjait a miniszter viszont arról tájékoztatta, hogy az akcióban résztvevő gépek az Iszlám Állam gépjárműveit, lőszer-és üzemanyagraktárait, valamint felszereléseit célozta meg.

Amerika kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal

Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlésén találkoztak, ahol Obama közölte, kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal az évek óta tartó polgárháború lezárásának érdekében.

Több mint 250 ezer áldozat

A négy és fél év óta tartó fegyveres konfliktus eddig körülbelül 250 ezer ember életét követelte és további egymillióan sérültek meg a harcok során.

Milliók váltak otthontalanná

Több mint 11 millió szír állampolgár hagyta el otthonát, négymillióan közülük Törökországba és Libanonba menekültek.

A háború elől menekülők száma várhatóan tovább emelkedik, ezért Barack Obama is újabb lépésekre szánta el magát. Az amerikai elnök elrendelte, hogy legkevesebb 10 ezer szíriai menekültet fogadjanak be az október 1-től kezdődő pénzügyi évben.

Szijjártó: a határon már mindenki szíriai

A szíriai konfliktus megoldása nélkül az európai migrációs válság nem megoldható, mert a bevándorlók egy jelentős része Szíriából érkezett, egy másik jelentős része pedig arra hivatkozik, hogy onnan érkezett - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az külügyminisztereinek az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából rendezett hétfői New York-i tanácskozásán.

Az eseményről az MTI-nek nyilatkozó tárcavezető hozzátette, hogy "...amióta azok az ominózus mondatok Németországban elhangzottak, hogy várják a szíriaiakat, azóta mindenki szíriai a határon, és természetesen nincs útlevele. Ezért a szíriai válság megoldása nélkül esélyünk sincsen arra, hogy a bevándorlási nyomást csökkentsük Európán".

Obama iszlám állam ISIS Szijjártó Péter Szíria IS Putyin
Kapcsolódó cikkek