Közélet

Nagyot bukhatnak a kormányközeli dohánycégek

Egy hónap múlva kellene elindulnia a kormányközeli cégekből verbuvált dohányellátónak, ám az uniós versenyhatóság javában vizsgálja az ügyet. Lázár János rövidesen Brüsszelbe utazik egyezkedni, ha nem sikerül meggyőzni az uniós versenyjogászokat, úgy bomba üzlet helyett jókorát bukhatnak a kiválasztott dohánycégek.

Újabb kötelezettségszegési eljárás elé nézhet az Orbán-kormány: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette a Népszabadság értesüléseit, miszerint Brüsszel nemrégiben egy csokor kérdést küldött a magyar kormánynak a dohány-nagykereskedelem államosításával kapcsolatban.

Lázár közölte: jelenleg dolgoznak a bizottságnak küldendő válaszokon, s Lázár a jövő kedden Brüsszelbe utazik – nem csak a dohányellátó miatt –, és kompromisszumos megoldást próbál elérni Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztosnál.

Nyilvánvaló, hogy amennyiben nem sikerül dűlőre jutni Brüsszellel, úgy újabb kötelezettségszegési eljárást akaszthatnak az állam nyakába.

A mostani eljárás igen érzékenyen érintheti nemcsak a dohányellátóba bevont cégeket – Continental Zrt. és a British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. –, de áttételesen a kormányt is.

Ha ugyanis a bizottság elindítja az eljárást, már a procedúra elején dönthet úgy – a dohányipari egészségügyi hozzájáruláshoz hasonlóan –, hogy felfüggeszti a dohányellátó működését. Az pedig erősen kérdéses, hogy Brüsszel mennyit engedne dohányügyben a kormánynak.

Az idén nyáron Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos a szokásos diplomáciai virágnyelvet félretéve az Eurologusnak úgy fogalmazott: másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, ám sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal, mint itt - a cikk teljes egészében a Nol.hu-n olvasható.

Lázár János dohánycég
Kapcsolódó cikkek