Közélet

Balatonfüreden tanácskoznak a menekültügyről a V4-ek

Kétnapos tanácskozást tartanak mától a visegrádi csoport (V4) államfői és a horvát elnök Balatonfüreden, a találkozó fő témája a bevándorlás, a klímaváltozás és a nyugat-balkáni helyzet lesz.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Áder János államfő meghívására a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Horvátország elnökei csütörtök délelőtt érkeznek meg Balatonfüredre. Először a visegrádi országok vezetői tárgyalnak, a horvát elnök később csatlakozik hozzájuk.

Áder János magyar, Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Andrej Kiska szlovák és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő péntek délelőtt folytatja a megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Áder János és Kolinda Grabar-Kitarovic már szerdán tárgyalt a budapesti Sándor-palotában, a konzultáció fő témája a migrációs válság volt. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a két államfő egyetértett abban, hogy nem Magyarország vagy Horvátország problémájáról van szó, az EU-nak és a nemzetközi közösségnek is lépéseket kell tennie az ügyben. Emellett hangsúlyozták a két ország kapcsolatainak jelentőségét.

A visegrádi csoport Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország együttműködéseként jött létre 1991. február 15-én, hogy segítse a kelet-közép-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával, a Cseh Köztársaság és Szlovákia létrejöttével 1993-ban négytagúvá vált a szerveződés. A visegrádi együttműködés elnevezés arra az 1335-ös találkozóra utal, amelyen a visegrádi királyi palotában a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó politikai és kereskedelmi célú stratégiai döntéseket hozott a régió szerepének erősítésére.

migráció diplomácia Horvátország V4 Balatonfüred klímaváltozás menekültek Visegrádi államok
Kapcsolódó cikkek