Közélet

Készül a törvény az arcképnyilvántartó rendszerről

A menekültekről és a biztosításról fogadtak el ma új törvényt, ahogy azt is kimondták, hogy nincsen semmi baj a nyugdíjpénzek elköltésével. Elkezdték a tárgyalást a környezetvédelmi termékdíjról, valamint az arcképelemzési nyilvántartásról is.

Nem kell aggódni, minden rendben volt az államosított magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel - ezt üzenték a kormánypártok ma délelőtt a parlamentből. Ma fogadták el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011 és 2015 közti beszámolóit, és nem meglepő módon a fideszes többség szerint jóra költötték el a pénzeket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára az általános vitában azt mondta, a magánnyugdíjpénztárakból átvett mintegy 3000 milliárd forint összegű készpénz, állampapír és más értékpapír felhasználásával több mint 2000 milliárd forint közvetlen adósságcsökkentés valósult meg, ezen túlmenően közel 500 milliárd forintot fizetett be az alap a költségvetésbe.

Szintén ma szavaztak a biztosítási és a tőkepiaci törvény átírásáról is. A biztosítónak  ezután értesítenie kell ügyfelét a szerződés általa javasolt módosításáról. Az ügyfélnek 30 napja lesz a javasolt módosítás elutasítására, ha pedig így dönt, a biztosító akkor sem mondhatja fel a szerződést. A jövőben ha a biztosítási szerződés után igénybe vehető adókedvezmény vagy adójóváírás változik, akkor a biztosítók 60 napon belül olyan szerződésmódosítást dolgozhatnak ki az ügyfélnek, amely továbbra is lehetővé teszi a kedvezmény igénybevételét.

Nem maradt ki a menekültügy a mai napirendről sem: ma döntöttek arról a javaslatról, amellyel a menekülteket szűrővizsgálatra kötelezik. A délelőtt szavaztak a kormány és az ENSZ menekültügyi főbiztosa közti megállapodás kihirdetéséről is.

Utána nekilátnak megtárgyalni azokat a javaslatokat, amelyeket a héten adott be a kormány. Elsőként a környezetvédelmi termékdíj - ellenzéki megfogalmazásban a szappanadó - szabályairól tárgyaltak. V. Németh Zsolt államtitkár arról beszélt a vitaindítójában: egyszerűsítéseket hoz az egyéni hulladékkezeleésben a törvénymódosítás. A gépjárművek esetében az egyszerűsített átalánydíj megállapításával úgy csökken a tulajdonosok terhe, hogy a költségvetést nem éri kár - mondta. Az autókba beépített díjköteles alkatrészeket ugyanis ezután nem kell külön-külön bevallani a NAV-nak, elég lesz egy díjat megfizetni ezután. Az ellenzéki képviselők amiatt kritizálták a kormányt, hogy a termékdíjból befolyó pénz alig negyedét fordítják valóban környezetvédelemre.

Ezután folyt le a vita Pintér Sándor tervéről, amellyel arcképelemzési nyilvántartást hoznának létre. Pogácsás Tibor államtitkár a vita elején arról beszélt: egy ősfeltöltést végeznének, majd folyamatosan a legfrissebb arcképprofil állna rendelkezésre a magánszemélyekről. A központi szerv ennek a profilnak a kezelését minden más adat kezelésétől függetlenül végezné, más biometrikus adatokat pedig egyáltalán nem kezelnének - ígérte. Az állami szervek számára kiadhatnak információkat (a rendőrségnek, bíróságnak, ügyészségnek, menekültügyi hivataloknak), másoknak azonban nem. Az MSZP-s Bárándy Gergely nem ennyire optimista: ő nem is akarta folytatni a mondatot, mi történhet akkor, ha a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat határozza meg a technikai feltételeket, és csak Magyarország területén folyhat az adattárolás.

Ma tárgyaltak még a szabálysértési nyilvántartásról, az MFB-ről - ez a jogszabály rendezné azt, hogy ha egy társaság összefonódik egy másikkal, akkor az MFB a nyújtásánál egy ügyfélként kezelje őket -, valamint rendészeti és jogállási tárgyú törvényekről is. Ez utóbbi javaslat a Miniszterelnöki Kabinetiroda ügyeit is rendezné. A kormányfő külföldi utazásait az újonnan felálló kabinetiroda rendezné. Azt is lehetővé teszik, hogy miniszterelnöki tanácsadókat, valamint főtanácsadókat nevezzenek ki ott. Speciális feladathoz az átlagostól eltérő szervezet szükséges - mondta a fideszes Vas Imre a vitában. Az ellenzékből arról beszéltek: alapesetben a kormány feladata volna, hogy miképp szervezi meg a saját működését, most azonban mégis belekötnek az új minisztérium létrehozásába, annyira látványosan a Lázár-Rogán vita miatt kellett a kabinetirodát létrehozni.  A jobbikos Apáti István pofátlan javaslatról és politikai kannibalizmusról beszélt, Mesterházy Attila (MSZP) pedig arról, hogy nem két kormánypárti politikus bokszmeccsének kellene döntenie a kormány szerkezetéről. Amikor az került szóba, hogy Lázár János nem ment el Rogán eskütételére, Mesterházy még azt is elmondta: "pártelnökként nekem is volt olyan, hogy külföldre kellett menjek, hogy valamilyen rendezvényen ne kelljen ott lennem".

környezetvédelem arcképelemzés egészségügy menekült Parlament biztosítás
Kapcsolódó cikkek