Közélet

Máris utcát neveztetnének el Göncz Árpádról

Közterületet, mégpedig reprezentatív közterületet neveznének el a DK-sok a héten elhunyt köztársasági elnökről. Az ötletet Gy. Németh Erzsébet veti majd fel a Fővárosi Közgyűlésben – írja a hvg.hu.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésben, hogy Budapesten nevezzenek el egy reprezentatív közterületet a kedden elhunyt Göncz Árpádról.

A korábbi köztársasági elnök személyisége és egész munkássága alapján kiérdemli ezt a megtiszteltetést – írta Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi önkormányzati képviselője, aki azt javasolja majd, hogy ezt a döntést a közgyűlés szimbolikusan egy október 23-ai keltezésű határozatában mondja ki és döntsön a kijelölt közterületről.

A párt javasolja továbbá, hogy a róla elnevezett közterületen szobrot is állítsanak a fasizmussal szembeni ellenálló, az 1956-os forradalmár, valamint a harmadik köztársaság első elnökének emlékére és tiszteletére. A párt ifjúsági szárnya a Facebookon gyűjti az ötlet támogatóit.

Bár korainak tűnhet, nem Göncz Árpád lenne az első, akiről nem sokkal halála után már közterületet neveznének el. A portál emlékeztet rá, hogy a több mint négy éve elhunyt Mádl Ferenc köztársasági elnök nevét viseli egy tér Tihany központjában már 2012 nyara óta. Antall József, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök nevét is országszerte számos közterület viseli.

közterület utcanév Göncz Árpád
Kapcsolódó cikkek