Közélet

Itt a vége! Lemond a román miniszterelnök

Victor Ponta román miniszterelnök ma bejelentette, hogy benyújtotta lemondását tisztségéről.

Ponta bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amely 32 emberéletet követelt.

Kedd este 25 ezren tüntettek Bukarestben Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester, Gabriel Oprea belügyminiszter, kormányfő-helyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelve.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke korábban azzal indokolt: azért döntött a miniszterelnök a lemondás mellett, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értették meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni.

Dragnea a kormánykoalíció kisebbik partnerére, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetőjére, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre utalt, aki ellen már a múlt héten tüntetések voltak, miután egy felvezető rendőr életét vesztette a miniszterelnök-helyettes egyik útja idején. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy Oprea törvénytelenül használt rendőri felvezetést.

ponta Románia lemondás
Kapcsolódó cikkek