Közélet

Kósa a parlamentben: Soros György miatt érkeznek a menekültek

A költségvetés átírásáról, a magáncsődről és a környezetvédelmi termékdíjról is tárgyalnak ma a parlamentben. A terv szerint éjszakába nyúló ülésen a képviselők elé kerül a földgáztörvény és az NMHH büdzséje is.

Fizetésemelés vagy rezsicsökkentés kell? Ezzel a csörtével indult a parlament mai ülése - az MSZP-s Tóbiás József és Rétvári Bence államtitkár osztották ki egymást napirend előtt, arról vitázva, mire is volna szükségük az embereknek. Az LMP-s Ikotity István pedig azt a költői kérdést tette fel az ülés kezdetén: meddig herdálják még a felzárkóztatásra szánt pénzeket? A gazdaság ma később is fontos téma marad: hamarosan tárgyalnak a költségvetés átírásáról. A napirendi terv úgy számol: éjfélig tarthat a mai ülés, huszonegy napirendi pontot tárgyalhatnak meg.

Kósa Lajos volt az első ma, aki a menekültügyről beszélt. A Fidesz frakcióvezetője szerint Soros György áll az EU befogadópártisága mögött. "Ez az illegális bevándorlási hullám nem valamiféle sors által ránk mért csapás, ez azoknak az embereknek a műve, akik közül Soros György most meg is szólalt" - mondta.

A KDNP-s Soltész Miklós az ukrajnai helyzetről beszélt napirend előtt - szerinte a magyarországiak sikere is, hogy sokan támogatták az ukrajnai magyar pártokat. Arra kérte az amerikai nagykövetet is, hogy segítse pénzzel az ukrajnai programokat. A jobbikos Vágó Sebestyén a szociális dolgozók út szélén hagyását választotta témájának.

A mai parlamenti ülésnap kezdéseképp megszavazzák a költségvetés átírásához beadott módosítót - ezzel a javaslattal vállalják át az MTVA adósságát, valamint csoportosítanak át még 60 milliárd forintot a menekültválság miatt. A Költségvetési Bizottság még egy új pontot tenne bele: 25 milliárd forintot adnának a Modern Városok Programra, amit a több adóbevételből finanszíroznának. A módosítóról előbb tartanak egy gyors vitát, majd el is fogadják azt - a teljes törvényre viszont már csak kedden bólintanak rá. Szűcs Lajos a költségvetési bizottság nevében arról beszélt a vitában: olyan kiadásokat kell fedezni a költségvetés módosításával, amelyek nem voltak előre láthatóak a tervezéskor. Az MSZP-s Szakács László azt mondta erre: a menekültügy kezelésére és a városok fejlesztésére költeni valóban fontos, de egy közepes város költségvetését odaadni a Fidesz-propagandagépezetként működő MTVA-nak nem szabad. Ráadásul a mostani módosítással a városok alig feleannyit kapnak, mint az állami média - tette hozzá. A jobbikos Hegedűs Lórántné pedig arról beszélt: nehezen érthető a bizottság magyarázata, milyen "ajándék pénzekre" lehet most szükségük a városoknak, amelyeket az eddigi kiadásokon felül kell finanszírozni. Az LMP-s Schmuck Erzsébet azt kérdezte: miért nem sikerült az MTVA-nak tartania a 78 milliárdos költségvetését?  Banai Péter Benő államtitkár arra figyelmeztette a képviselőket, hogy már most tételesen lehet tudni, mire költötték a menekültügy kiadásait, ahogy azt is kormányhatározatok rendezik, hogy a városoknak szánt pénzeket hogyan költik el.

A délután további része a kormány kérdezéséről szól: két órán át interpellációk, majd egy órán keresztül az azonnali kérdések jönnek. Utána öt ellenzéki javaslat tárgysorozatba vételéről tárgyalnak - az ellenzékieknek joguk van kérni, hogy legalább erről vitázzanak pár percben, ha már a napirendre nem kerülnek a törvényjavaslataik.

"Amikor a gyerekek hazaérnek az iskolából, egyszerűen kiterülnek, mint békák a tó partján" - így mutatta be Hiller István egy átlagos magyar iskolás leterheltségét. Az MSZP-s képviselő arról interpellált: csökken-e a tananyag és az órák mennyisége, vagy a történészek élőben figyelhetik, hogy hogyan működik a 19. század oktatáspolitikája a 21. században? Rétvári Bence azt válaszolta: saját gyerekkorából mindenkinek lehet olyan emléke, hogy fáradt az iskola után. Azt nem zárta ki, hogy később felülvizsgálják a terhelést.

A jobbikos Novák Előd a kommunista vezetők nyugdíjáról interpellált. Dömötör Csaba államtitkár válaszában a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról és az egykori politikai elítéltek kárpótlásáról beszélt, valamint a vezetők nyugdíjpótlékainak elvonásáról.

Miért támogatja továbbra is a kormány az elszabott Városliget-tervet - erről interpellált az LMP-s Schmuck Erzsébet. Rétvári Bence szerint ha százegynéhány éve úgy álltak volna hozzá a vezetők a város építéséhez, mint most az LMP, akkor nem épült volna meg a Hősök tere sem.

Az este nagy részében korábban már tárgyalt indítványok bizottsági jelentéseit futják át. Ekkor kerül szóba a magáncsőd, a környezetvédelmi termékdíj, a felszámolási eljárás szabályai, közlekedési törvények, a 2014-es zárszámadás, az MFB-törvény, valamint jogállási tárgyú törvények (amelyek elsősorban a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásával kapcsolatos változásokat vezetnek be). Szintén a képviselők elé kerül a földgáztörvény, a Magyar Szórvány Napjának javaslata - a módosítók közt kiveszik azt a kínos hibát a javaslat eredeti szövegéből, amellyel Bethlen Gábort magyar királynak nevezték -, majd az NMHH 2014-es beszámolójával, valamint 2016-os költségvetésével zárják a napot.

A jobbikos Novák Előd a kommunista vezetők nyugdíjáról interpellált. Dömötör Csaba államtitkár válaszában a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról és az egykori politikai elítéltek kárpótlásáról beszélt, valamint a vezetők nyugdíjpótlékainak elvonásáról. -->

környezetvédelem NMHH modern városok felszámolás menekült termékdíj Parlament költségvetés MFB
Kapcsolódó cikkek