Közélet

Divatos lesz a hidzsáb?

A BBC összeállítása szerint nem csak muzulmán nők körében terjedhet el a hajkoronát eltakaró viselet, a fejkendők piaca egyre nagyobb teret nyer magának a divat világában.

Malajzia lakosságának hatvan százaléka muzulmán, ahol erőteljes túlkínálat tapasztalható a muszlim nők által viselt hidzsáb iránt - írj a BBC. Becslések szerint a fejkendőpiac 2014-ben világszerte 230 milliárd dollár értékű volt és a piac további bővülésének köszönhetően ez a szám 2020-ra akár elérheti a 327 milliárd dollárt is.

A muzulmán többségű országokban sok nő visel hidzsábot vagy fejkendőt, amely csupán a nők haját fedi le. A hidzsáb többek között a szerénységet és a titoktartást jelenti, ez azonban egyre inkább virágzó iparággá kezdi kinőni magát.

A hidzsáb "népszerűségét" kihasználva egy 26 éves maláj televíziós személyiség, Noor Neelofa Mohd - ismertebb nevén Neelofa- beszállt családi vállalkozásukba, ahol az éppen aktuális divatot meglovagolva különleges fejkendőket készítenek. A tervezőnő közel 1,4 millió követővel rendelkezik Twitteren és 2,2 millió követővel Facebookon. Neelofa sikeres vállalkozó és a Naelofar Hidzsáb nevű divatcég arca. A Naelofarnál egyetlen kendő sem drágább 24 dollárnál, ennek ellenére ebben az évben már 11,8 millió dolláros bevétele van a cégnek.

A BBC-nek Neelofa kiemelte, hálózatukon keresztül közel 700 forgalmazón át a világ számos országába szállítanak fejkendőket, így Londonba, Ausztráliába, az Egyesült Államokba és Hollandiába is. " Manapság nem csak a sivatagban vagy eldugott falvakban viselnek a nők hidzsábot, viselésük által akár ikonná is válhatnak" - vallja Neelofa.

Törökország a legnagyobb piaca a muszlim divatnak, de Indonézia is rohamos tempóban követi elődjét. A nikáb és a burka nyilvános viseletét az állami intézményekben betiltották Franciaországban, míg Németországban a bajor gazdasági miniszter, Ilse Aigner azok nyilvános viseletét is be akarja tiltani. A jobbközép CSU politikusa korábban kiemelte, amikor Iránban járt, a perzsa államban érvényes előírásokat betartva fejkendőt viselt. "Ugyanígy elvárom az arab világból származó nőktől, hogy nálunk (Németországban) tartózkodjanak az egész test elfedésétől".

hidzsáb muzulmán muszlim divat
Kapcsolódó cikkek