Közélet

Merkel, Putyin és az Iszlám Állam vezetője is lehet az év embere

A Time magazin nyilvánosságra hozta, ki a nyolc esélyes, akik közül kikerül a 2015-ös Év embere.

Angela Merkel, Vlagyimir Putyin, de az Iszlám Állam vezetője is aközött a nyolc jelölt közt van, aki az Év embere lehet a Time magazinnál. A Time holnap jelenti be, kit választott a 2015-ös Év emberének, most azonban megadtak nyolc közszereplőt, akik közül a végső győztes kikerülhet.

A listán három ország vezetője szerepel: Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Haszan Rohani, Irán elnöke. A Time indoklása szerint Merkel az európai gazdaság megmentéséért és a menekültügy kezeléséért folytatott nagy harcot idén, Putyin az ukrajnai háborúval és az Iszlám Állam elleni harccal került a figyelem középpontjába, Rohani pedig azzal, hogy a Nyugattal kötött nukleáris megállapodással egyre sikeresebben vezeti ki országát a páriaszerepből.

A legellentmondásosabb személy a listán Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. Hogy a terrorvezér miért lehet ott 2015 legfontosabb emberei közt, az egyértelmű - annál nagyobb vitát okozhat, hogy valóban lehetne-e őt nevezni az Év emberének. Az Év embere sokáig valóban az az ember volt, aki a legnagyobb hatással volt a világ eseményeire abban az évben, akár pozitív, akár negatív értelemben - ezért lehetett 1938-ban Hitler, 1939-ben és 1942-ben Sztálin az év embere. Az elmúlt évtizedekben azonban már sokkal inkább a pozitív szereplőket szokták az év emberének választani - így például 2001-ben Rudolph Giuliani, New York polgármestere nyerte a címet, ahelyett, hogy a város elleni terrortámadásokat megszervező Oszama bin Ladennek adták volna azt, és 1999-ben, amikor az Évszázad emberét megválasztották, Hitler nem került fel a listára.

Egy további politikus található a nyolc esélyes közt: Donald Trump, az amerikai republikánusok legnépszerűbb elnökaspiránsa. Trump populista retorikája nem csak az elnökjelöltségre legesélyesebb republikánussá tette őt, hanem nagy vitát is indított a pártja jövőjéről - indokolt a Time. Olyan gyakran előfordult már, hogy a kampány évének hatására a frissen megválasztott elnök lett az év embere, de arra, hogy egy évvel korábban az előválasztásra készülődés egyik népszerű alakja nyerjen, még soha.

Egy üzletember került az első nyolcba: Travis Kalanick, az Uber vezérigazgatója. A cége hatalmas üzleti sikert ért el, de egyben hatalmas vitákat is indított - teszi hozzá a jelöléshez a magazin. Szintén ott van a jelöltek közt Caitlyn Jenner, aki korábban még férfiként lett olimpiai bajnok, most viszont transzneműként széles körű párbeszédet indított el a transzneműekről és a nemváltoztatásról. Felkerültek a nyolc esélyes listájára a Black Lives Matter jelszóval kampányoló aktivisták is - az Egyesült Államokban idén valóban nagy figyelem fordult a tiltakozás a feketék elleni rossz rendőri bánásmóddal szemben.

A Time holnap, magyar idő szerint kora délután nevezi meg a 2015-ös év emberét.

Trump iszlám állam USA Merkel Irán Putyin év embere terror
Kapcsolódó cikkek