Közélet

Itt a CSOK új részletei - Lázár elmondta, mire készül a kormány

A tegnapi, egész napos kormányülésről számol be Lázár János a Kormányinfón.

Egész napos kormányülést tartottak tegnap, ennek az eredményeiről számol be ma Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Szijjártó Pétertől kapott a kormány tájékoztatást az EU Lengyelország elleni vizsgálatairól, valamint a Pakssal kapcsolatos eljárásról is. Szintén tárgyaltak az otthonteremtési támogatásról. Lezárták a 2007 és 2013 közti fejlesztési időszak munkáit, most már a 2014 és 2020 közti időszakkal foglalkoznak. Meghallgatták Seszták Miklóst is a főváros vezetőivel folytatott tárgyalásokról.

eltörlik az értékhatárt

A kormány várhatóan a február 3-i ülésén két rendeletbe foglalja a lakásépítéshez kapcsolódó jogszabályokat - ígérte Lázár. Egy rendelet szól majd a használt lakáshoz jutás feltételeiről, egy másik pedig arról, hogy miképp lehet új lakáshoz jutni. Minden korlátozás, amely az építkezés összegére vonatkozik, az értelmét veszti, eltörlik a 30 milliós értékhatárt - jelentette be. Lázár és az építészkamara arra is javaslatot tesz hamar, hogy miképp lehet megnyugtatni a hitelező bankokat, hogy az építési szabályokat betartják. Azt is szeretnék ebben rendezni, hogy a településképeket ne rontsák az új épületek - közölte. Lázár azt ígérte, hogy az építészekkel folytatott megbeszéléseik eredményeiről már a következő Kormányinfón be tud számolni.

Új házakat a települések belterületén lehet majd építeni. A részletes szabályokra ugyan még két hetet várni kell, de Lázár most annyit elmondott: a kormány ragaszkodni fog ahhoz, hogy a lakásokban iható víz legyen, ez az esetek 95 százalékában jelenthet vezetékes vizet. A 2000 főnél népesebb településeken 75 százalék feletti a szennyvízhálózat elérése, a kisebb helyeket nem kötelező ezt kiépíteni. A kormány úgy oldja meg ezt a problémát, hogy módosítja az összkomfort definícióját.

Megvizsgálják azt is, hogy hogyan rendezzék a tetőtér beépítését is - ígérte a miniszter.

A kormány kész biztosítani a CSOK feltételeit a tanyákon is - tette hozzá. Lázár elmondta: Orbán Viktor arra kérte, vizsgálják meg, hogy a külterületi építkezések és a belterületek zárt kertjeiben történő beruházások esetében hogyan lehet ezt megtenni.

Aki ma közmunkát végez, annak reálisan ma arra van lehetősége, hogy használt lakást vásároljon vagy felújítsa a lakását, a kormány "nem zárkózik el attól", hogy az ehhez adott támogatást bővítse.

A kormány elindít egy új programot, amely a lakástakarékokat késztetné versenyre - jelentette be Lázár. A cél az, hogy tíz éven belül épüljenek lakások az ott összegyűjtött pénzekből.

Nem tervez a kormány nemzeti italboltokat

Föl sem merült a nemzeti italboltok terve - így kommentálta Lázár a Figyelőnek azt az értesülését, hogy központosítanák az alkoholárusítást.

Tizenegyezer milliárd forintot öntenek a gazdaságba

Magyarország a régió egyik legsikeresebb országaként zárta az előző uniós fejlesztési ciklust, rajtunk kívül egyedül Lengyelországnak van esélye arra, hogy lehívja az összes forrást - közölte a miniszter. A kormány a 2014 és 2020 közti időszakra egy önálló fejlesztési programot indít, idén 2048 milliárd forintot kell kifizetni - ismételte meg a korábbi bejelentését. Jelenleg 4500 milliárdnyi EU-s pályázat van kiírva, jövő júniusig a ciklus összes pályázatát szeretnék kiírni, ez 11 ezer milliárd forintot jelent, amit legkésőbb 2019-re kifizetnének.

Folytatódnak a földárverések

Március első felében minimum 150 ezer hektár földet kínálnak árverésre, a jövő héten véglegesítik, hogy melyeket, a listát pedig február első hetében teszik közzé - közölte Lázár. A földeket változatlan árakon és feltételekkel hirdetik meg. Az eddig földet vásárlók közül 18 a külföldi (nem számítva a kettős állampolgárokat), az ő többségük évtizedek óta itt él, sokaknak magyar a házastársuk. Az eddigi licitérték 170 milliárd forint volt, az esetek nagy részében a fölött 10-20 százalékával adták el a földeket, de volt olyan eset is, amikor a piaci ár háromszorosáért.

A kormány foglalkozik a tejtermelők helyzetével - ha a mostani felvásárlási árak maradnak, akkor sérülhetnek a kapacitások, sokan adhatják fel a gazdálkodást. A kormány keresi a lehetőséget, hogy miképp tud segíteni - ígérte Lázár János.

Taxistüntetés: mindenki nyugodjon meg és menjen haza

A kormány jelenlegi tudása szerint a taxisoknak van igazuk - mondta Lázár János. A kormány javaslata a tüntető taxisoknak az, hogy "mindenki nyugodjon meg, és menjen haza" - fogalmazott. A szabályozáshoz védelem is jár - üzent a taxisoknak a miniszter.

Folytatódik az államigazgatás átalakítása

A kormány elkezd tárgyalni arról, hogy a háttérintézményeket hogyan lehet visszaszervezni a minisztériumok alá - közölte Lázár. Az ugyanis nem jelent hatékonyságot, ha úgy építik le a minisztériumok bürokráciáját, hogy még nagyobb háttérintézményekbe szervezik ki az ott dolgozókat. Ezzel valósul meg az állami szervek vidékre költözése is, hiszen a helyi munkákat vidéken, a megyei hivatalokban végzik el, a politikai döntéseket pedig a központban, Budapesten hozzák meg. A az egészségügyi, valamint a szociálpolitikai ellátó, a honvédség és a rendőrség jelent kivételt ez alól. A kormány részletesebben február 10-i ülésén hoz erről részletes döntést.

Közös kormányülés jön a szlovénokkal

Holnap a magyar és a szlovén kormány közös ülést tart Szlovéniában, szinte a teljes magyar kormány részt fog ezen venni - jelentette be Lázár. Az egyik legfontosabb kérdés ezen a bevándorlás lesz.

Lázár János Kormányinfó
Kapcsolódó cikkek