Közélet

Balhé a választási irodánál - nem engedték beadni a boltzár elleni népszavazási kérést

Mintegy 15-20 kopasz, kigyúrt férfi állta útját az MSZP-s politikusoknak, akik a vasárnapi zárvatartás elleni népszavazási kérelmet szerették volna beadni.

Nem engedték be a Nemzeti Választási Irodába az MSZP képviselőit, akik szeretnének újabb népszavazási kezdeményezést beadni a vasárnapi boltzárról, amint a Kúria elutasította a témában legutóbb beadott kérdést. Az irodához érkező szocialistákat kigyúrt, kopasz emberek fogadták. Miután a Kúria elutasította az előző kérést, így újat lehetett beadni, a kopaszok nyertek: a 444.hu tudósítása szerint fizikailag útját állták Nyakó Istvánnak,és a saját kérdésüket adták le.

A pontos érkezés sorrendje mindent eldönt: abban a pillanatban, amint a Kúria honlapjára felkerül a korábbi népszavazási kérést elutasító határozata, lehet beadni az újabb kérelmet az NVI-nél. Ennél viszont az dönt, hogy ki adta be korábban - ezzel a trükkel sikerült már az MSZP több próbálkozását megakadályozni, hiszen népszavazást nem lehet kérni olyan témában, amelyről valaki más már kért referendumot. Az NVI bejáratánál lévő érkeztető géphez, amelyen blokkolni lehet az érkezési időpontot, ezért kell mihamarabb odaérni: aki elsőnek odamegy, annak a beadványa lehet érvényes.

Nyakó István panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.

Az Origo tudósítása szerint a reggel 8-as nyitás helyett már 6 órakor a Nemzeti Választási Irodához érkeztek a Magyar Szocialista Párt emberei, csakhogy akkor már 15-20 kopasz, kigyúrt férfi volt az épületben, akik nem engedtek senkit az ajtó közelébe.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke az Origónak azt mondta a helyzetről, hogy a szerinte "szélsőjobboldali erőemberek" ellepték az előteret, a lépcsőt, és senkit nem engednek az érkeztető géphez.

A szocialisták alelnöke bejelentette, hogy eljárást fognak kezdeményezni, mert "ilyen körülmények között szerinte a Nemzeti Választási Iroda nem tudja biztosítani, hogy bárki szabadon gyakorolhassa a jogát a népszavazási kezdeményezés benyújtására". Azt is hozzátette: "ha a demokráciában valóban odáig jutott az ország, hogy kopasz, kigyúrt emberek akadályozzák a szabad joggyakorlást, akkor el kell gondolkodni azon, hogy ezzel a választási irodával érdemes-e egyáltalán bármilyen kapcsolatot fenntartani".

A szintén MSZP-s Nyakó István arra a kérdésre, hogy fizikailag akadályozzák-e abban, hogy eljusson az érkeztető géphez, úgy válaszolt: azt azért nem mondaná.

A tudósítások szerint délelőtt kilenc óra után pár perccel a kopaszok egy idős nőt engedtek előre, aki nem a szocialistákkal volt.

vasárnap zárvatartás MSZP Népszavazás választási iroda
Kapcsolódó cikkek