Közélet

Készülnek a csok részletes szabályai

A csok részletkérdéseivel és a briteknek adott EU-s javaslattal is foglalkozik a kormány ezen a héten tartott két ülésén.

A napokban rögzítik annak a két kormányrendeletnek a tartalmát, amely a lakáshoz jutás támogatását rendezi - jelentette be Lázár János a Kormányinfón. A kormány tegnap tartott ülést, a munkát pénteken folytatják. Tegnap a részletkérdésein dolgoztak, minden más pedig holnapra marad.

A szabályok január 1-jétől, visszamenőlegesen lesznek érvényesek. Számos önkormányzat tervezi azt, hogy olcsón, vagy akár ingyenesen biztosítson telket az építkezéshez, a kormány pedig az építésügyi szabályok módosításáról is tárgyal.

Aki lakás- vagy házépítésbe vág, annak kötelező lesz építészt kérni, az építész felelőssége lesz, hogy minden helyi és országos szabályt betartsanak, így védenék a városképeket. A tervezésért legfeljebb 180 ezer forintot kérhet el. Építési engedély nem lesz, bejelentési kötelezettség azonban marad, ahogy egy egyszerűsített kiviteli terv is kötelező lesz. Szükség lesz felelős műszaki vezető megbízására is.

A kormány meghozhat új törvényeket is a településképekről. Ezzel védenék a helyben fontos épületeket - Lázár "stílus- és ízlésvédő" szabálynak jellemezte a terveket.

Meghallgatták Varga Mihályt is arról, hogy milyen költségvetési hatásokkal számolnak. A lakásépítésekre most 40 milliárd forintot szánnak, de "ez nem a plafon, hanem a minimum", ennél akár jóval többet is költhetnek a csokra.

Nagy leépítések jöhetnek

Túl sok az állami hivatalnok és az állami hivatal, ez is oka lehet a versenyképesség gyengülésének. 2018 után akárki kormányozza az országot, ekkora bürokráciával nagyon nehéz dolga lesz - mondta Lázár János. Azt is hozzátette: tisztában van azzal, hogy más miniszterek és fideszes politikusok beosztottjairól van szó, ezért politikailag nehéz az ügy.

Az irány egy új kormányzati struktúrát kialakítani. A minisztérium ebben a rendszerben a stratégiai tervezést végzi el, a kormányhivatalok és a járási hivatalok feladata pedig a végrehajtás lesz.

Az érintett hivataloknál és háttérintézményeknél most 36 ezren dolgoznak, a cél az idén 30 ezerre csökkenteni ezt a létszámot, jövőre pedig 15 százalékos létszámkorrekció jöhet. Akik azonban maradnak, azoknak magasabb bér is járhat. Aki az idei második félévben kilépne, az 5-10 millió forintot kaphat a rendes végkielégítése helyett, ha vállalja, hogy 10-15 évig nem fog önkormányzatnál vagy az államnál dolgozni.

Nem állítják vissza a régi oktatási rendszert

Az iskolába ne vigyenek politikát, a gyerekeket ne használják ki politikai célokra - ezt üzente Lázár a tüntető pedagógusoknak. Szerinte azonban a 2010 előtti oktatási modell véglegesen megbukott, azt visszaállítani nem lehet.

Tárgyalások a visegrádiakkal, majd Moszkvában és Brüsszelben

A kormány a február 15-i V4-találkozóra készül - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerintük csak egységes visegrádi fellépésnek van létjogosultsága - közös álláspontot kell kialakítani Brüsszelben arról, hogy milyen jogosultságokat adhatnak a briteknek a külföldi munkavállalók juttatásai kapcsán. A visegrádiak találkozója és az EU-csúcs között Orbán Viktor Moszkvában fog tárgyalni, sűrű hete lesz az a külpolitikának.

Földügyek, tejáfa, költözés a kormányülésen

Március 1-jével indul a földárverések második köre, mintegy 140 ezer hektár földet hirdetnek meg - közölte Lázár.

A kormány fő napirendi pontjai közt lesz az iparpolitika meghatározása, valamint a honvédelmi miniszter javaslata "a honvédelem és a társadalom kapcsolatának rendszeréről". Szintén áttekintik a budai Vár átépítésével és a minisztériumok odaköltöztetésével kapcsolatos terveket.

A kormány holnap hallgatja meg az értékelést a tejágazat helyzetéről is. A szektor szereplői válságba jutottak, ezért mérlegelni kell, hogy egy újabb támogatást biztosítsanak "átmeneti vagy hosszabb időre".

Holnap a kormány megadhatja az engedélyt arra, hogy Abony és az M4-es autópálya közt négysávos autóút épüljön - közölte Lázár.

munka Lázár János Kormányinfó lakás EU ingatlan csok
Kapcsolódó cikkek