Közélet

Kezdődhetnek a kilakoltatások

Mától nem védi a kilakoltatási moratórium azokat az adósokat, akik ellen tartozásuk miatt végrehajtási eljárás indult. Tegnap még jelentkezhettek ugyan a családi csődvédelembe azok, akiknek az ingatlanjuk veszélyben van, a tavalyi elszámolással érintett és bedőlt lakáshitelesek számára ugyanis március 1-jén jár le a meghosszabbított határidő (az eredeti tavaly október 31. volt, a csekély érdeklődés miatt kellett kitolni).

A bankok és a kormány fél évvel ezelőtt, a program elindításakor még több tízezer igénylőre számítottak, ehhez képest az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint két héttel ezelőttig csupán 199-en éltek a lehetősséggel. Komoly érdeklődő állítólag sokkal több, tízszer ennyi van.

A programba azért is lett volna érdemes jelentkezni, mert ma lejár a kilakoltatási moratórium, vagyis a végrehajtás alatt lévő lakásokat most már nem muszáj lakottan értékesíteni, az utcára lehet rakni az adósokat. Az eljárás elindulása után az adósoknak fizetniük kell egy meghatározott minimális törlesztőrészletet, a cél pedig az, hogy az ötéves (de hét évre meghosszabbítható) eljárás végére az ingatlant terhelő jelzáloghitel kivételével minden tartozástól megszabaduljanak az ügyfelek.

kilakoltatási moratórium
Kapcsolódó cikkek