Közélet

Lázár: vannak érdekek, amelyek fontosabbak a nyilvánosságnál

A menekültügyről, az MNB szabályairól és az oktatásügyről is beszél Lázár János a mai Kormányinfón.

A jövő hét slágertémája a bevándorlásügy lesz az EU-ban - mondta Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: "Magyarország nem utasítja el a segítséget, de ha itt, Magyarországon segítünk ezeknek az embereknek, akkor ide fognak jönni", ezért "nem szeretnénk itt segíteni". A magyar kormány kész nemzetközi segélyprogramok finanszírozásában is részt venni - mondta.

A szerb és a horvát határon lévő határzárat meg kell erősíteni, a jövő heti kormányülés egyik témája lesz ez. A kormány döntött arról is, hogy az alkotmány adta lehetőségek közt igénybe veszik a honvédség segítségét. Ezen kívül azt is támogatják, hogy Görögországot segítse a többi uniós tagállam, de azt is jelezte, hogy az EU a magyar határzárra fordított 80 milliárd forintból alig 3 milliárdot adott.

Lázár arra is kitért, hogy Orbán Viktor nemrég azt mondta: százezer ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország. A miniszter most úgy pontosított: 50-100 ezer közti azoknak a száma, akik elhagyták Ukrajnát, közülük sokan Magyarországra jöttek, sokan továbbmentek, és egy jelentős részüknek, mivel magyar állampolgárságuk is volt, nem is kellett menedéket kérniük itt.

"A magyar kormány nem foglalkozik ezzel a kérdéssel", mert erre nincs joga - mondta a miniszter az MNB ügyeivel kapcsolatban. "Mi tiszteletben tartjuk, mint a végrehajtó hatalom, hogy milyen jogszabályokat fogadtak el a törvényhozásban a Nemzeti Bankkal kapcsolatban" - fogalmazott. A kormány most az igazságügy-miniszter útján közreműködne a probléma megoldásában, mert szerintük az lenne a tisztességes, ha az MNB-re ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint többi, eurózónán kívüli jegybankra. "Ami nem magánpénz, az közpénz, azonban az, hogy egy közpénzre milyen szabályok vonatkoznak, az különböző lehet" - mondta Lázár. Szerinte "létezik olyan érdek, amely fontosabb, mint a nyilvánosság, és a jegybank esetében ez fokozottan így van".

Péterfalvi Attila öt pontban tartotta aggályosnak a módosításoknak, többek közt alkotmányellenesnek nevezte, hogy a közvagyon elveszíti közvagyon jellegét. Lázár erre úgy reagált: a közvagyon jelleg megmarad, de azt meg kell határozni, hogy milyen esetekben korlátozható a nyilvánosság. Szerinte Péterfalvi Attila is ezt mondta, amikor a postatörvényről volt szó, most pedig az MNB esetében is ezt az érvelést lehet követni.

Az oktatásügyre is kitért a miniszter: egyelőre annyit ígért, hogy változások jönnek - a részletekről majd a kerekasztal-egyeztetések utánra ígért többet -, azt azonban elmondta, hogy az állami fenntartás és az önkormányzati működtetés kettősségének elve megbukott. A Klik 38 milliárd forintot kap, ebből ki tudják fizetni a számlákat, ám azt, hogy a döntési szintek hol lesznek, újra kell gondolni.

Tízezer hektár kelt el 13 milliárd forintért az első napon - mutatta be Lázár János a földárverések második körének nyitását. Ez szerinte azt jelenti, hogy most még nagyobb az érdeklődés, mint az első körben. Öt mintagazdaságot hoznak létre, köztük Mezőhegyesen egy nemzeti ménesbirtokot hoznak létre - ezzel indokolta azt, hogy felfüggesztették a már befejezett árverést.

Első körben több, mint tízmilliárd forinttal fogják megsegíteni a tejágazat termelőit - jelentette be a miniszter. Ez azt jelenti, hogy a kormány az EU által engedélyezett legnagyobb támogatáshoz próbál közelíteni.

Pakssal kapcsolatban kompromisszumra jutott a kormány Brüsszellel arról, hogy mi a nyilvános az információkból - mondta Lázár. Ezt törvényben rendeznék, a vitás kérdésekben pedig felgyorsultak a tárgyalások - közölte.

Lázár János Kormányinfó
Kapcsolódó cikkek