Közélet

Orbán és Fico, a két elválaszthatatlan jó barát - így írnak külföldön a magyar helyzetről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Spiegel Online hírportál Horst Seehofer bajor miniszterelnök budapesti látogatásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A FAZ pénteki számában Muzulmánok, köszönöm nem címmel közölte Karl-Peter Schwarz elemzését a szlovákiai belpolitikai helyzetről, s ebben kiemelte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő ugyan ebben a kampányban is "kijátszotta a magyar kártyát", de ezúttal egy "egészen más játékban", és szinte elválaszthatatlan "barátjától", Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől.

Hozzátette: a Nyugat-Európában "autoriter nacionalistaként ócsárolt" magyar kormányfő népszerű Szlovákiában. Robert Fico és Orbán Viktor hasonlít az "államkapitalista hajlamaikat" és az Oroszország elleni uniós szankciók elutasítását tekintve, a menekültválságban tett kijelentéseik pedig "szinte azonosak" - írta a FAZ szerzője.

A Spiegel Online Orbán európai kezdeményezése: Meg kell állítanunk Brüsszelt címmel közölte Keno Verseck írását, aki ismertette Horst Seehofer budapesti látogatásának körülményeit és előzményeit, és kifejtette, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy uniós reformokat kezdeményezzen, most viszont ebben változás tapasztalható. A magyar kormányfő vezető szerepre tör a menekültválságban, és "további alapvető fontosságú uniós reformkérdésekben is a vezetésével induló kelet-európai kezdeményezések lebegnek előtte" - írta a szerző, hozzátéve, Orbán Viktor "szorgalmazza a nemzetek Európája kialakítását", amelyben a tagállami parlamentek és kormányok széles hatáskörrel rendelkeznek.

Orbán Viktor lapvélemény Fico
Kapcsolódó cikkek