Közélet

Segítene egy kutatásban? Játsszon!

A demencia, a szellemi leépülés kutatását segíti elő az az online játék, amelyet szerdán „dobott piacra” a Deutsche Telekom csütörtökön pedig és leányvállalatai, így a Magyar Telekom is. A „Sea Hero Quest” (A tenger hőse) elnevezésű új mobiljátékot a játékszenvedélyt és a hálózati képességeket egy jó ügy szolgálatába állítja – hangsúlyozta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A játék, amely több platformon játszható adatokat szolgáltat a demencia kutatáshoz. A játék során összegyűjtött adatokat névtelenül, biztonságosan tárolják a T-Systems németországi adatközpontjában. Ha száz ezer ember két percig játszik, ezzel több mint ötven évnyi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adat jöhet létre. Hagyományos módszerekkel több, mint 5 órába telne ugyanannyi adat begyűjtése, mint két percnyi Sea Hero Quest játékkal.

Magyarországon 250 ezer fő küzd demencia problémákkal, a korai felismerés és szűrés a jelenlegi „csak” tüneti, elsősorban a gondolkodási és viselkedési problémákra irányuló terápiás lehetőségek ellenére is nagy jelentőségű, hiszen nagyobb lehetőséget biztosít a korai pszichés, biológiai és szociális beavatkozásokra, életmód-változtatásra, mely bizonyítottan hatékony lehet a betegség kialakulásának késleltetése, illetve a romlás lassítása szempontjából – mondta Kálmán János professzor, a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának intézményvezetője.

online játék
Kapcsolódó cikkek