Közélet

A fehér felsőbbrendűségben hívőket támogatta a brit képviselő gyilkosa

Régi támogatója lehetett egy brit szélsőjobboldali csoportnak a férfi, akit Jo Cox képviselő meggyilkolásáért tartóztattak le.

Szélsőjobboldali csoporttal hozták kapcsolatba azt a férfit, aki tegnap meggyilkolt egy brit képviselőt. Az 52 éves Tommy Mair, aki tegnap három lövéssel megölte Jo Cox munkáspárti képviselőt, a szélsőjobboldali Springbok Club támogatója volt - írta az Independent.

Ezt a szervezetet még a dél-afrikai apartheid idején hozták létre. Akkoriban a célja a feketéket elnyomó rendszer nagy-britanniai támogatása volt, azóta pedig a fehér felsőbbrendűség eszméjét terjeszti. Az Independent egy tíz évvel ezelőtti írásra talált rá, ahol a Springbok online magazinjának hírlevelében az egyik legelső feliratkozónak és támogatónak nevezte Mairt.

Egy szemtanú szerint amikor Mair megtámadta a képviselőt, "Britain First" kiáltással rontott rá. A radikális jobboldali Britain First csoport azóta tagadta, hogy bármi köze volna hozzájuk, és elítélték a támadást. A gyilkosság után a jövő heti brit népszavazás kampánya is máshogy alakulhat: az EU-tagság mellett és a kilépésért küzdők is bejelentették, hogy ideiglenesen felfüggesztik a kampányt.

Nagy-Britannia gyilkosság
Kapcsolódó cikkek