Közélet

Euro2016: Készülődés a terror és a sztrájk árnyékában

A biztonsági intézkedések, a terrorveszély és a helyi sztrájkhullám egyelőre esélylatolgatást is háttérbe szorítja a pénteken kezdődő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A terroristák elleni összefogás eredményeként a lengyel-ukrán határon lekapcsolták a francia állampolgárságú, Gregoire M.-et, aki furgonjában kész arzenállal indult hazafelé. Az akció még május végén történt, csak most hozták nyilvánosságra.

A 25 éves, ultranacionalista nézeteket valló fiatalember 15 merényletet tervezett az Eb idejére, közhivataloknál, fogalmas csomópontoknál, templomoknál és zsinagógáknál. Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) vezetője, Vaszil Hricák szerint ezekhez megfelelő mennyiségű, 125 kilogramm TNT vitt magával detonátorokkal, automata fegyverekkel és páncéltörő gránátokkal. A december óta követett Gregoire M.  büntetlen előéletű lotaringiai paraszt, akinek mindenből elege lett: a bevándorlókból, a muszlimokból, Francois Hollande rendszeréből. A francia elnök egyébként elismerte, hogy fennáll a terrorcselekmények veszélye, de ezzel együtt kell élni. A kormánynak a munkavállalók jogait korlátozó intézkedései ellen kitört zavargások és sztrájkhullám nem fogja zavarni az Eb-re látogatókat – ezt Philippe Martinez, a CGT szakszervezet vezetője ígérte, de szavait a Guardian szerint nem lehet mérget venni, közlekedés megbénulása ettől függetlenül bekövetkezhet.

Ahogy a hazaiak győzelme is. Magyarország legjobb harmadikként továbbjut csoportjából, de a nyolcaddöntőben elvérzik az ezüstéremre legesélyesebbnek vélt spanyolokkal szemben – legalábbis így látja a Goldman Sachs (GS) bankház válogatottunk esélyeit. Csoportunkat a portugálok nyerik, Ausztria lesz a második és Izland búcsúzik a kvartettből a számos tényezőt figyelembe vevő statisztikai modell értékelése szerint. Csapatunknál csak az albánok, az izlandiak, az északírek és a walesiek esélyei gyengébbek. A döntőt a franciákkal vívják a spanyolok, de az utóbbi két Európa-bajnokság nyertese alulmarad a házigazdákkal szemben. A spanyolok a könnyebbik ágon jutnak el a párizsi döntőig, a másik ágon a végső győzelemre 23 százalékban esélyes franciák a 20 százalékos sanszukat kihasználni igyekvő németekkel futnak össze a négy között. A spanyolok esélyét 14, a velük elődöntőt vívó angolokét 11 százalékosra becsüli a GS, amely szerint egyértelműen nem a csapat tudása, hanem a hazai pálya előnye lesz az, ami győzelemhez segíti végül a gallokat – írja a Financial Times.

A rendező azonban nem mindig váltja be a reményeket, két éve a brazil vb-n a házigazdákat toronymagas esélyesnek kiáltotta ki a jóslatával felsülő GS, arra sem számítva, hogy a spanyolok és az olaszok is korai búcsút vesznek és a németek nyernek. Mindenesetre az olaszoknak a torna után búcsúzó szövetségi kapitánya, Antonio Conte anyagilag kellően motivált lehet, a football-italia.net adatai szerint a 4,1 millió eurós éves fizetésével az ötmilliós angol Roy Hodgsont követően a második legjobban kereső trénernek számít. A „magyar” Bernd Storck javadalmazásáról nem írnak, az viszont biztos, hogy jobban keres, mint a kontinenstornára előttünk egyenes ágon kijutott Románia kapitánya, Anghel Iordanescu a maga 120 ezer eurójával. Az orosz kispadon Fabio Capellót váltó Leonid Slutsky viszont egyelőre ingyen dolgozik, elé célprémiumot tűztek ki továbbjutás esetére.

Euro2016 sztrájk terrorveszély terror
Kapcsolódó cikkek