Közélet

Kiáll a minisztérium az adócsaló polgármester mellett

Nem ért egyet a Belügyminisztérium és a megyei kormányhivatal abban, hogy meg kéne-e fosztani pozíciójától az elítélése után lemondott, majd újraválasztott gyömrői polgármestert.

Még bonyolultabbá vált Gyömrőn a jogerősen elítélt, de újraválasztott polgármester ügye, miután a Belügyminisztérium (BM) szerint nem kell ellene méltatlansági eljárást indítani - írta a Magyar Nemzet.

Gyenes Leventét a tavasszal ítélték el adócsalásért és magánokirat-hamisításért. Ezután, megelőzve azt, hogy megfosszák a polgármesteri címétől, lemondott, de indult az új választáson, sőt, azt közel 80 százalékos eredménnyel meg is nyerte. Azt a polgármestert, akit börtönre ítélnek, méltatlanság miatt a törvény szerint meg kell fosztani a pozíciójától, az új választás kiírásával azonban olyan joghézag alakult ki, amin még sokáig vitatkozhatnak a jogászok.

A gyömrői jegyzőnek Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára helyett válaszoló Bekényi József kiemelte: Gyenes méltatlanná nyilvánításának egyik alapfeltétele nem teljesül. Nevezetesen a jogerős ítélet „nem a tisztség fennállásának időszakában született”. Amennyiben a volt polgármestert újraválasztják, nem kell méltatlansági eljárást indítani – mondta a főosztályvezető, aki szakmailag „nem tartja megalapozottnak” a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) azon álláspontját, hogy a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya ciklusokon átívelő, és annak alapján többször is megszüntethető lenne a polgármesteri tisztség.

A kormányhivatal a BM-levélre reagálva közölte: fenntartják és megerősítik, hogy Gyenes Levente méltatlan a posztjára.

csalás Gyömrő polgármester választás adócsalás
Kapcsolódó cikkek