Közélet

Sporttörténelem! Kozák Danuta négyszeres olimpiai bajnok!

Sporttörténelmet írt Kozák Danuta, negyedik olimpiai bajnoki címét nyerte meg!

Óriási versenyzéssel, a mezőnyre több mint egy hajóhosszt ráverve nyerte meg Kozák Danuta az olimpiát! Az ezüstérmes dán Emma Jörgensent közel két másodperccel előzte meg. A bronzérmet az új-zélandi Lisa Carrington nyerte.

Kozák Rióban második aranyát szerezte meg kajak egyesben, ötszáz méteren - két nappal korábban Szabó Gabriellával párosban nyertek olimpiát, úgy, hogy néhány órával a versenye előtt még infúzión volt betegsége miatt. Négy éve Londonban egyesben és a négyes tagjaként győzött ötszáz méteren; korábbról, Pekingből egy ezüstérme is van, ezen kívül 11-szeres világ- és 14-szeres Európa-bajnok.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kozák Danuta legyőzhetetlen. fotó: MTI Kozák Danuta legyőzhetetlen. fotó: MTI[/caption]Kozák ezzel a magyar kajak-kenu történelmének legsikeresebb versenyzője, rajta kívül egyetlen más kajakos sem lett négyszeres olimpiai bajnok - három olimpiát Janics Natasa, Kammerer Zoltán, Kovács Katalin és Storcz Botond nyert. Kozák elképesztő sportolókhoz csatlakozott, így négytagúra bővült a négyszeres magyar olimpiai bajnokok klubja: rajta kívül Darnyi Tamás, Fuchs Jenő és Kulcsár Győző nyert négy olimpiát. Előttük öten állnak az örökranglistán, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és Keleti Ágnes, hat győzelemmel Kárpáti Rudolf és Kovács Pál, valamint a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár.

A magyar csapat ezzel 7 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel áll Rióban, az éremtáblázat 12. helye Magyarországé.

sport olimpia Rio
Kapcsolódó cikkek