Közélet

Feladná magát a Wikileaks alapítója, egy feltétellel

A Twitteren üzent Julian Assange az amerikai kormánynak.

Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója felajánlotta, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, amennyiben Barack Obama amerikai elnök megkegyelmezne "informátorának", Bradley Manningnek. "Ha Obama kegyelemben részesíti Manninget, Assange beleegyezik abba, hogy amerikai börtönbe menjen, annak ellenére, hogy ez egyértelműen törvénytelen" - olvasható a Twitter-feljegyzésben.

Assange ügyvédje, Barry Pollack megerősítette a CNN-nek, hogy az ügyletnek része lenne Manning szabadon engedése.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot Assange-tól.

Bradley Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Jelenleg egy kansasi katonai börtönben raboskodik.

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange elutasítja a vádakat, és úgy véli, ha elutazna Svédországba, az ottani hatóságok kiadnák őt az Egyesült Államoknak, ahol a titkos iratok kiszivárogtatása miatt halálra ítélnék. Assange ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ezért ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

assange WikiLeaks
Kapcsolódó cikkek