Közélet

Rétvári: a több pénzért több teljesítményt várnak el a tanároktól

Órákon át kérdezhetik a kormányt a parlament mai ülésén.

A kormány kérdezése volt a mai parlamenti ülés egyetlen érdemi pontja. Persze napirend előtt már szóba került a menekültválság és a hétvégi EU-csúcs is. Elsőként a jobbikos Z. Kárpát Dániel és Dömötör Csaba államtitkár vitázott egy sort arról, hogy pontosan mit írt alá Orbán Viktor Pozsonyban, és kell-e betelepíteni kötelezően menekülteket - némi meglepetésre még a South Parkot is sikerült ide belekeverniük (emlékeznek arra a részre, ahol háborút indítanak, de azért megbeszélik, hogy tüntetni is kell ellene?). Az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikó nem hozta szóba a népsazvazást, ő inkább a rossz fizetéseiről, a gyerekvédelemről, valamint a gyenge szociális ellátásokról beszélt.

Meglepetésre nem a kormány, hanem az LMP-s Schmuck Erzsébet volt az első ma, aki felhozta a felminősítés témáját, persze ő arról beszélt, hogy hiába a pénteki pozitív döntés, az elvándorlás helyzete egyre rosszabb, az oktatást kivéreztetik, soha nem volt ekkora az egyenlőtlenség, így pedig nem lehet hosszú távon javítani a gazdaság helyzetén. Tállai András államtitkár azt válaszolta neki, hogy most már nem a kormánnyal, hanem az EU-val és a hitelminősítőkkel van vitában az LMP (gyorsan elfeledkezve arról, hogy miket mondtak a kormánypártiak pár éve a leminősítéskor), és hosszan sorolta a pozitív makroadatokat. A kormányoldalról Firtl Mátyás (KDNP) a Széchenyi-emlékévről beszélt, a fideszes Csenger-Zalán Zsolt pedig arról, hogy "a hétvégén volt egy éve, hogy a Röszkei Csata néven elhíresült határtámadás történt", sőt, szerinte a berlini választás eredménye is azt mutatja, hogy már a németeknek is elegük van abból, ami történik (valójában a bevándorláspárti baloldal nyert, a papírformának megfelelően).

A kérdések, majd az azonnali kérdések összesen két és fél órán át tartottak. Ezen a héten Orbánnak még nem kellett bemennie válaszolni, pedig sok képviselő kérdezné őt is. Szóba került az egészségügy is. A jobbikos Rig Lajosnak Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta a győri kórház férgekkel teli zuhanyzójáról szóló kérdésére, hogy az újjáépítés alatt azt a zuhanyzót már bezárták, és remélik, hamarosan felújítják azt is. Rétvári válaszolt az LMP-s Hadházy Ákosnak is, amikor korrupciógyanús ügyekről kérdezett: mint mondta, ha az ellenzéki képviselő szerint egy pályázati összeg túl magas, akkor azért kiált korrupciót, ha pedig túl alacsony, akkor azért.

Ikotity István (LMP) arról kérdezett: miért szegte meg a kormány az ígéretét, és miért nem ad béremelést azoknak a előtt álló pedagógusoknak, akik nem töltöttek fel portfóliót. Rétvári neki azt válaszolta: azoknak adnak több pénzt, akik többet foglalkoznak a gyerekekkel (nem mintha a tanárok beszámolói alapján ennek sok köze volna a minősítési eljáráshoz). "Mi készek vagyunk többet fizetni a pedagógusoknak, de a többletfizetésért többletteljesítményt is várunk el" - mondta.

A Jobbikból Szávay István azt kérdezte, miért nem szavazhatnak levélben a kivándorolt magyarok, miközben a határon túliak közül még azok is megkapják a népszavazási értesítőt, akik már meghaltak 2014 óta. Völner Pál neki azt felelte: "ha a választópolgárok tömege számára biztosítana a törvény levélben szavazási lehetőséget, épp az biztosítana lehetőséget a visszaélésre".

Az MSZP-s Szakács László azt próbálta megkérdezni Matolcsy György MNB-elnöktől, hogy "mi lesz még", de a jegybankelnök sem ment be ma.

 A MSZP-ből Kunhalmi Ágnes a terézvárosi és budapesti állítólagos választási csalásokról kérdezte a legfőbb ügyészt. Mint mondta, az már bebizonyosodott, hogy a "Schmuck-féle párt" Terézvárosban a Fidesz aláírónak adatait használta fel, de szerinte feltételezhető az is, hogy több más kerületben is ez történt. Polt Péter azt válaszolta: a BRFK nyomoz a VI. kerületben, eddig két személyt azonosítottak, aki ebben a bűncselekményben részt vehetett, egyikük közben meghalt. Más kerületben nincs nyomozás - mondta.

tanár szegény Népszavazás segély oktatás iskola menekült Parlament kórház
Kapcsolódó cikkek