Közélet

Titkolhatják, hogy meghalt az ellenzékieket élve megfőző diktátor

Az egész világ biztonságát meghatározhatja egy közép-ázsiai elnök agyvérzése.

Hirtelen súlyosbodott, válságosra fordult az üzbég elnök állapota, aki szombaton kapott agyvérzést - jelentette az üzbég kormány hivatalos lapja. Kérdés, mennyire hihetünk ennek a hírnek: több forrás szerint Iszlam Karimov már meg is halt, csak épp ezt még titkolják a közvélemény elől. A Reuters ma délelőtt három forrásra hivatkozva szintén arról írt, hogy Kadirov már nem él.

Az agyvérzés hírét még hétfőn jelentette be a diktátor lánya. Sokak szerint Karimov valójában már ekkor, vagy akár szombaton meghalhatott, de egyelőre a háttérben zajlanak az utódlás körüli harcok, valamint a közvéleménynek is lassabban akarják adagolni a hírt. Jellemző a helyzetre, hogy sokan már azt is a halálhírt megerősítő jelnek tekintik, hogy Szamarkand, az elnök szülővárosa utcáját úgy takarítják, mint ahogyan már évek óta sosem, ami logikus lépés volna akkor, ha nagy temetést kellene rendezni ott hamarosan.

Nagy kérdés, mi következhet, ha az országot az 1991-es függetlenné válás óta vezető Karimov valóban meghalt, vagy legalábbis az irányításra képtelenné vált. Üzbegisztánban kegyetlen diktatúrát épített ki, de amíg a nemzetközi politikában stabilitást adott Ázsia közepén a keleti és nyugati partnereinek is, és keményen elnyomta a szomszédos Afganisztánból átszivárogni készülő iszlám fundamentalistákat is, addig a nemzetközi környezetben elnézték neki még az ellenzékiek élve megfőzését és a gyerekek rabszolgamunkára kényszerítését is. Még több kételyt okoz, hogy Üzbegisztánt rajta kívül még soha senki más nem vezette - sőt, a szovjet idők végén is ő volt már ott hatalmon.

diktátor üzbegisztén karimov
Kapcsolódó cikkek