Közélet

Elvehetik a Műszaki Egyetem gazdasági karát

Elvesztheti a gazdasági karát a Műszaki Egyetem - értesült az Index. A portál szerint a Budapesti Műszaki Egyetemről az ELTE-re kerülhet át a BME Gazdasági és Társadalomtudományi Kara, legalábbis annak nagyobb és jövedelmezőbb része. Műszaki egyetemi forrásoktól úgy tudjuk, az átszervezés még nincs hivatalos stádiumban, csak előzetes egyeztetések folynak, a kezdeményezés viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumából származik, és itt is fogják meghozni a végső döntést a kérdésről.

Bár üzleti képzése nincs az ELTE-nek, a GTK átszervezése így is potenciálisan sok párhuzamosságot teremt majd, vagyis tanszékek összeolvasztásával, oktatók elbocsátásával járhat.

A Műszaki Egyetem elég sokat veszítene azzal, ha elkerülnének tőle az üzleti képzések. Egyrészt ha ez bekövetkezne, akkor már aligha lenne helytálló, hogy a BME hivatalos neve szerint műszaki és gazdaságtudományi egyetem. Másrészt a GTK a BME második legtöbb bevételt generáló kara. Az egyetem költségvetése szerint a kar 2015-re tervezett bevétele 1,4 milliárd forint volt, 2014-ben pedig 1,8 milliárdot hozott a GTK. Míg a bevételekben csak a második, a képzésből befolyó bevételekben, vagyis a hallgatók tandíjában verhetetlen a GTK: a kar 524,6 millió forint ilyen bevétellel tervezett tavaly, ötször annyival, mint a második legtöbb tandíjat beszedő kar.

oktatás egyetem Műegyetem
Kapcsolódó cikkek