Közélet

Miniszterek és államtitkárok is lehetnek sportszövetségi vezetők

Megszűnteti a Stabilitási Megtakarítási Számlát (SMSZ), de újabb – ezúttal fél éven át tartó – adóamnesztiát kínál a kormány a külföldön parkoltatott adózatlan jövedelmek hazahozatalára, a korábbiaknál is kedvezőbb feltételek mellett. Az SMSZ megnyitója eredetileg akkor kapott lehetőséget, hogy bármilyen forrásból származó jövedelmét kedvezményes, 10 százalékos kulcs mellett legalizálja, ha öt éven át megtakarításként tartotta a vagyont. A szabály tavaly változott úgy, hogy egy éven át – 2015 és 2016 július 1. között – megnyitott számlák esetén csak egyéves parkoltatási időhöz kötötte a 10 százalékos adókulcs alkalmazását (a nélkül 20 százalékos teher megfizetése mellett lehetett legalizálni a jövedelmeket).

A hétfőn benyújtott szabálytervezet szerint – amit várhatóan kedden gyorsított eljárásban el is fogad az Országgyűlés – január elsejétől a 10 százalékos megfizetése mellett nem kell várni. A feladat annyi lesz, hogy az eddig nem adózott jövedelmet be kell fizetni (át kell utalni) egy, az adóhatóság által kijelölt számlára, ahonnan a bank automatikusan és anonim módon küldi el a 10 százalékos terhet (ami együtt az adó és az önellenőrzési pótlék) a hivatalnak. Ennél is kedvezőbb lehetőség azonban ha a nem legálisan szerzett vagyont befektetik és bármilyen cégben részesedést szereznek belőle: ekkor ugyanis (amennyiben ezt valaki bejelenti) a 10 százalékos adót se kell megfizetni. Az ily módon ingyenes kifehérítésre, ahogyan a 10 százalékos adó melletti amnesztiára is azonban csak 2017 június 30-ig van lehetőség.

A nemzetgazdasági tárca közlése szerint az adóamnesztia bevezetésére azért kerül sor, mert jövőre az offshore szisztémák és más nemzetközi szintéren ténykedő adóelkerülőkkel szembeni küzdelem új szakasza kezdődik, hiszen szeptember 30-ig az OECD adatcsere programja révén több mint 70 országból érkezhet magyar pénzügyi számlatulajdonosokról információ a hazai hatóságokhoz. A minisztérium a közleményben azt hangsúlyozza, hogy az eltitkolt jövedelmek után adóbírságot és a kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékot is kivet majd a hatóság, amely az adatok birtokában könnyebben szűri majd ki azokat, akik nem fizették meg az adót hazai jövedelmeik után.

Az immáron negyedik, 13 paragrafusból és kilenc oldalból álló jövő évi adócsomagban ezen kívül a kormányzat módosítja az ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályokat, és módosítja a miniszterekre és az államtitkárokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat úgy, hogy a sportszövetség vagy a sportegyesület tisztséget is vállalhassanak. Az indoklás szerint ugyanis olyan jogi környezetet kell kialakítani, amely „az állam szervei és a sport világa közötti együttműködés, közvetlen eszmecsere lehetőségeinek bővítése, valamint a viszonylagos szervezeti átjárhatóság megteremtése útján előmozdítja a magyar sport céljainak hatékonyabb elérését.” A törvényjavaslatban egyébként ez lesz az egyetlen szabály, amely a kihirdetést követően, vagyis vélhetően valamikor már a jövő héten hatályba is lép. Így akár már decemberben vállalhat majd tisztséget politikai vezető bármely sportszervezet vezetésében.

Stabilitási Megtakarítási Számla smsz államtitkár
Kapcsolódó cikkek