Közélet

Amerikának már a Facebook-jelszavunk is kell?

Azokat, akik az Egyesült Államokba utaznak, nemsokára megkérhetik, hogy adják át a közösségi médiumokhoz használt jelszavukat, a még kiterjedtebb ellenőrzés érdekében, mondta az ország belbiztonsági vezetője - írta szerdán az NBC News.

A belbiztonsági tanácsadó, John Kelly kedden beszélt arról a Kongresszusnak, hogy a javaslat csak egy a sok olyan közül, amelyet fontolóra vennének a hét muszlim-többségű országból érkező menekültek és vízumkérők átvilágítása során. "Hozzá akarunk férni a közösségi profiljukhoz: mit csináltok, mit mondtok?" jellemezte a tervet a Belbiztonsági Bizottságnak. "Ha nem akarnak együttműködni, akkor nem is jönnek be." - tette hozzá Kelly.

Megjegyzései pont azon a napon hangoztak el, amikor a fellebbviteli bíróság meghallgatta Donald Trump elnök azon kormányrendelete ellen és mellett felhozott érveket, amely ideiglenesen megtiltotta a menekültek és turisták beutazását Szíriából, Irakból, Iránból, Szomáliából, Szudánból, Líbiából és Jemenből - írja az NBC News.

Kelly kijelentette, hogy a jelszavak elkérése csak egy volt a felvetett ötletek közül, és még egyik javaslat sem konkrét. A jelenlegi ellenőrzési procedúrával Kelly szerint nincs túl sok munka, a delikvens dokumentumain és a hátterükre irányuló kérdéseken alapszik. Megjegyezte, hogy ez csak még problematikusabb akkor, amikor az ún. "bukott államokból", mint Szíriából vagy Szomáliából érkezőket ellenőrzik, ahol az infrastruktúra és a nyilvántartás megrongálódott a helyi konfliktusokban.

"Amikor valaki azt mondja, hogy "ebből és ebből a városból vagyok, és ez és ez a foglalkozásom", akkor a hivatalnokok kénytelenek az egyén szavaira hagyatkozni. Őszintén szólva nem hiszem, hogy ez elég, és ezt Trump elnök is biztosan így gondolja. Tehát néhány további adattal ezeket meg kell támogatnunk." - fejtette ki Kelly. Ahogy a miniszter az emberektől elkérné a jelszavaikat, úgy a pénzügyi nyilvántartásukhoz való hozzáférésen is munkálkodna. "A pénz mozgását tudjuk követni, ez sok esetben beszédes. Hogyan élsz, ki küld neked pénzt? Ezt az eljárást olyan körülmények között lehetne alkalmazni, amikor felmerül a gyanú, hogy az illető személyek terrorszervezetek alkalmazásában állnak" - érvelt John Kelly.

A látogatók jelszavainak elkérése az Obama adminisztráció alatt működő az Belbiztonsági Minisztérium csúcshivatalnokaiban is felmerült, állítja egy, az MSNBC által 2015-ben megszerzett belső feljegyzés, de az eljárást sosem vezették be.

Egyesült Államok Donald Trump biztonsági intzékedések beutazási tilalom terrorveszély
Kapcsolódó cikkek