Közélet

Brexit: jóhet a skót függetlenség?

Gyengülni kezdett a font a hajnali kereskedésben, miután meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Times of London azt írta, hogy a brit kormány beleegyezhet egy újabb skót függetlenségi referendum kiírásába. 2014-ben a skótok 55%-44% elutasították a függetlenséget  - olvasható az Equilor hírlevelében. (Közben megkezdődött a harc azokért az uniós intézményekért is, amelyek most még Nagy-Britanniában székelnek.)

A hírek szerint Theresa May elfogadná az új népszavazás kiírását, de azzal a feltétellel, ha azt csak azután tartanák meg, ha az Egyesül Királyság elszakadása után történne az meg. Eközben a Lordok Házában megkezdődik a brexit-törvény részletes vitája.  A délután négy óra körül kezdődő ülés során a szövegezést módosíthatják, ez némi késést okozna a folyamatban.

London számára a skót függetlenség feszegetése nem igazán kedvező kilátás, tekintve, hogy a brit kormánynak az unióból való kilépés anyagi részéről kell hamarosan tárgyalásokba bocsátkoznia. Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök a belga parlamentben kedden kifejtette: Londonnak teljesítenie kell önként vállalt pénzügyi kötelezettségeit. A brit lapok emlékeztetnek rá, hogy Michel Barnier , aki a válást az EU részéről intézi, hatvanmilliárd eurós számlát tervez benyújtani Theresa May kormányfőnek, amikor Nagy-Britannia bejelenti kilépési szándékát, valamikor március második felében.

Brexit devizapiac skót függetlenség Európai Unió
Kapcsolódó cikkek