Közélet

NFM: A végfogyasztói árszabályozás kivezetése elfogadhatatlan

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint a nemzeti szuverenitást nem korlátozhatja az EU energiaügyi szabályozása.

Az NFM hétfői közleménye idézi Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárt, a magyar delegáció vezetőjét, aki  az Energia Tanács hétfői ülésén Brüsszelben elmondta: "A végfogyasztói árszabályozás kivezetése Magyarország számára elfogadhatatlan, mivel szükségtelenül korlátozná a tagállamok mozgásterét a fogyasztók védelmében".

A tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácsa megvitatta az Európai Bizottság tavaly novemberben közzétett, "Tiszta Energia Minden Európainak" című javaslatcsomagját.

A szaktárca közleménye szerint Aradszki András arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes tervezett rendelkezések korlátozhatják a nemzeti szuverenitást, a tagállamok szerződésben rögzített jogát az energia-mix meghatározására, így sértik a szubszidiaritás és a technológiasemlegesség elvét. A szabályozni kívánt területek nagysága óriási kihívást jelent a jogalkotásban résztvevők számára, ezért ebben a kérdésben óvatos megközelítésre van szükség. 

"Magyarország nem a tervezetek gyors elfogadásában, hanem a koherens és végrehajtható szabályok kialakításában érdekelt" - jelentette ki az államtitkár.

Aradszki András hozzátette, a hatósági árszabályozás szükséges és fontos eszköz ahhoz, hogy a tagállamok megfizethető áron biztosítsanak energiát a felhasználóknak. A magyar kormány fontosnak tartja a lakossági fogyasztók érdekeinek megvédését, ezért a bizottsági javaslattal szemben ragaszkodni fog a szabályozott egyetemes szolgáltatói ár megtartásához.

A brüsszeli tanácskozáson szó esett a földgázellátás biztonságáról és az Energiaunió helyzetéről szóló második jelentésről is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

energiaár árszabályozás rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek