Közélet

Magyarország is hátat fordít az ENSZ-konferenciának

Magyarország mellett több mint 30 ország bojkottálja az atomfegyverek betiltását célzó ENSZ-konferenciát - jelenti a CNN.

Több mint harminc ország mellett Magyarország, Franciaország és az Egyesült Államok sem vesz részt az atomfegyverek betiltását célzó konferencián, ahol olyan eszközök létrehozása lett volna a cél, melyek révén az atomfegyvereket betiltanák.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Donald Trump elrendelte az atomfegyverek szerepének felülvizsgálatát Fotó: AFP Donald Trump elrendelte az atomfegyverek szerepének felülvizsgálatát Fotó: AFP[/caption]Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a CNN-nek úgy nyilatkozott: szerinte azért nem vesznek részt a konferencián, mert 1970-ben létrejött Atomsorompó Szerződést részesítik előnyben, amely többek között az atomfegyverek tiltását terjesztette elő.

Haley kiemelte, most zajlik az atomfegyverek szerepének felülvizsgálata az Amerikai Egyesült államokban, mivel Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése után elrendelte az intézkedést. A felülvizsgálás célja, hogy az USA elrettentő erejének korszerűnek és a fenyegetéseknek ellenálló legyen.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt , Trump még elnökjelöltként azt mondta, hogy a egy idejétmúlt szervezet, ahogy azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek.

"Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik. A nukleáris fegyverkezési verseny már tart".

Donald Trump USA ENSZ ENSZ-konferencia Nikki Haley atomfegyver
Kapcsolódó cikkek